25 Април 2024 г. Четвъртък

Турция ще изгони посланика на Израел

2011-09-02 14:29:02

Турция ще експулсира израелския посланик заради изтекли във в. „Ню Йорк таймс“ заключения от доклад на ООН за нападението над флотилията за Ивицата Газа през май миналата година, съобщи Би Би Си.

Властите в Анкара заявиха още, че прекратяват всички военни отношения с Израел.

Отношенията между двете страни са влошени от нападението срещу „Флотилията на свободата“ на 31 май 2010 г., когато бяха убити девет турци, но сега те стигат възможно най-критичното ниво. Анкара настоява Израел да се извини за рейда срещу хуманитарната флотилия, но засега Тел Авив не е сторил това.

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че някои от заключенията в доклада са „неприемливи“.

 

Анкара ще понижи още повече дипломатическото си представителство в Израел до нивото на втори секретар. Останалият дипломатически персонал над това равнище ще бъде върнат в Турция в сряда, каза  Давутоглу.

Страната предвижда още замразяване на всички военни споразумения с Израел и предприемане на „всякакви мерки, които сметне за нужни във връзка със свободата на плаване в турската част от Средиземно море“. 

Външният министър допълни, че Турция не признава законността на израелската блокада над Газа и ще започне инициативи за международно проучване на легитимността й.

Допълнително Анкара ще окаже подкрепа на пострадалите при нападението турци и чужденци, ако те заведат съдебни искове.

„Престъплението, извършено от Израел, не е обикновено престъпление. Израел извърши военно престъпление в международни води“, заяви още турският дипломат №1.

Той допълни, че е време „Израел да плати цената“ за действията си и отношенията между двете страни няма да се нормализират, ако исканията на Анкара не бъдат изпълнени.

В изтеклото във в. „Ню Йорк таймс“ копие на доклада на ООН се посочва, че израелските части са използвали прекомерна сила, когато са заловили водената от Турция флотилия, която опита да пробие израелската блокада на Ивицата Газа.

Все пак докладът заключава, че израелската блокада на Ивицата е законна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати