26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ към ДПС: Стига кръв и страх преди избори!

2011-09-02 14:19:07

ГЕРБ настоява ДПС да се разграничи от кметовете и общинарите си в Кърджалийския регион, "които си позволиха да опетнят с кръв правото на избор на онези, които смятат за опоненти".

Това се посочва в декларация на парламентарната група на ГЕРБ, прочетена в пленарната зала във връзка с "упражненото физическо насилие върху активисти и симпатизанти на ГЕРБ в кърджалийските общини Черноочене и Джебел".

В края на август избухна скандал между симпатизанти на управляващите и хора на Доган в селска кръчма в чернооченското село Дядовско.

Тогава стана ясно, че подстрекател на мелето е бил братовчед на кмета на Черноочене Айдън Осман от ДПС. Собственикът на кръчмата пък е член на ГЕРБ, бивш кандидат за кмет през 2007 г.

"Българската демокрация е прекалено крехка, за да я налагаме с юмруци", зачете днес декларацията депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

По думите й ГЕРБ възразяват остро срещу опитите да се нагнети напрежение в навечерието на местните избори и превръщането на региона в огнище на политически стълпотворения, провокирани на етническа основа.

 

Депутатката призова колегите си в парламента да направят така, че законът, а не "местните феодали да раздават правосъдие" в смесените региони.

От ГЕРБ декларираха още, че ще продължават да се противопоставят на всички прояви на дискриминация, установяване на местен монопол и саморазправа на политическа, верска, етническа основа.

"Насилието е оръжие на слабите, което вирее в сянката на страха и предизвиква ново насилие, и затова, ако ние, българските законотворци, не спрем тази завихряща се лавина, тя ще катурне в грешна посока цялата ни политическа класа", посочи Караянчева.

По думите й религията не може да се използва като разменна монета за постигане на политически цели.

На свой ред от ДПС нарекоха твърденията на ГЕРБ за насилие в Кърджалийско "несъстоятелни и неверни".

"ГЕРБ искат да ни дискредитират, защото се страхуват от резултата ни на предстоящите местни избори", каза Юнал Лютфи.

От ДПС заявиха още, че категорично няма да се разграничат от свои кметове, както призоваха от управляващата партия.

Той посочи още, че от т.нар. възродителен процес партията им е защитавала правата и свободите само с мирни цели и демонстрации.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати