20 Април 2024 г. Събота

Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми

2011-09-02 05:32:13

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският в. "Монд".

Драмата се разиграла рано сутринта в сряда в катун близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж.

Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми да го напуснат. Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини.

После под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия №1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси.

 

Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.

Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли.

Описания надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации.

Организацията "Лекари по света" настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени.

Според някои представители инцидентът пораждал паралел с влаковите конвой по време на Втората световна война, с които евреите били пращани в нацистки концентрационни лагери.

Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам.

Засега френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.

Миналата година разтурянето на катуните и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с Европейската комисия, припомня в. "Монд".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати