25 Април 2024 г. Четвъртък

Никой не знае/казва кой купува "Булгартабак"

2011-09-01 17:53:02
Държавата или не знае кой купува "Булгартабак", или не смее да каже. Ден след като управителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри продажбата на 80% от компанията на "БТ Инвест", бъдещият собственик остава неясен. Официално повтаряният отговор продължава да е, че покупката ще стане с капитали на руската банка ВТБ.

Кой е нейният клиент обаче е тайна, въпреки че в руските медии финансовата институция заяви, че работи за такъв. Дали АП е питала за него, каква информация е получила, ако е разбрала кой е, проверила ли го е - не е публично известно.

От коментарите на икономическия министър Трайчо Трайков стана ясно, че той има някакви съмнения и притеснения за сделката, а това се подсили и от съобщението, че тя ще бъде "много внимателно" следена от премиера Бойко Борисов, заместника му Симеон Дянков и ресорния министър Трайков. Какво точно ще следят и как могат да реагират не беше изяснено.

Въпросите кой е истинският купувач се заобикалят, а като отговорен за финала на продажбата се сочи надзорният съвет на АП, който е политически орган.

Ясните факти за купувача "БТ Инвест" са, че е регистрирана в Австрия, а неин собственик е VTB Capital PE Investment Holding в Кипър. Зад тях стоят капитали на ВТБ. Офшорната структура обаче не позволява да се види крайният акционер, но пък той лесно може да се сменя, без това да бъде проследено и санкционирано. Така може да се заобиколи и ограничението "Булгартабак" да не бъде продаван през следващите 5 години.

Развръзката обаче се доближава до сочения за най-вероятен сценарий - че тютюневият холдинг ще бъде продаден преди изборите и е предопределено на кого.

От АП твърдят, че за тях собственикът на купувача е ясен - ВТБ, и не ги притеснява, че дружеството им е регистрирано на 1 април тази година. Шефът на агенцията Емил Караниколов дори обяви, че вече са се договорили с бъдещия купувач препродажба да няма за 10 години. ВТБ обаче беше съобщила, че участва от името на свой клиент и планира да препродаде дружеството, по информация на руските медии.

Държавата обаче се поставя в особена роля - сделката й е важна, ще я следи, но не можела нищо да направи и е много лаконична в коментарите си. След като е започнала процедурата, въпреки че съм принципал на държавното участие в "Булгартабак", по закон не участвам във вземането на решения.

Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов

ще следим много внимателно този процес

обясни вчера министър Трайков.

Пред БНТ той заяви, че е имал и известни резерви по отношение на критериите, по които са подбирани кандидатите за купувач. "В хода на процедурата на сделката аз имах известни резерви по отношение на критериите, но в крайна сметка бяха предпочетени такива, които дават приоритет не на цената непременно, а на други аспекти, свързани със социални клаузи, изкупуване на тютюни и т.н.", обясни Трайков.

В сряда вечерта Трайков събра шефа на агенцията Емил Караниколов, председателя на надзорния й съвет Юлия Ненкова и изп. директор на "Булгартабак" Иван Биларев. На нея са били обсъдени параметрите по сделката, а след това икономчиеският министър е докладвал на премиера Борисов. Източник на "Капитал", близък до разговорите, е заявил, че Трайков е изразил несъгласието си с условията на сделката и призовава надзорния съвет да не я одобрява.

На практика тримата представители на ГЕРБ от общо седемте членове в надзора не са достатъчни да спрат продажбата, което прави сделката още по-силно зависима от евентуални политически договорки (останалите са от БСП, ДПС, ДСБ и "Атака"). Против сделката засега публично се обявява опозицията и синдикатите. От КТ "Подкрепа" ще организират протест срещу продажбата на цигарения холдинг в петък пред сградата на АП.

Публично Трайков заяви, че офертата сега е по-добра от тази преди години, анализирайки цената. "Във всяка ситуация има различни начини да се отстоява държавният интерес, такъв е случаят и сега. В този случай цената, която е предложил инвеститорът, е по-добра от тази, която е била предложена при предишното правителство, важни са условията, които допълнително ще бъдат договорени", обясни министър Трайков.

Той допълни, че реално държавата в момента продава "Булгартабак" за 150 млн. евро, защото през миналата година е изтеглила под формата на извънреден дивидент от резервите й 100 млн. лева. По думите на министъра предишното правителство е изчислявало цената на холдинга на 119 млн. евро, а тогава конюнктурата на пазара е била по-добра.

Дянков одобрява сделката

"Сделката за "Булгартабак" е изгодна за страната ни", каза вчера финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БНТ. Според него правителството е договорило добри параметри по нея за разлика от предишното правителство, което не е успяло да довърши сделката. Финасовият министър счита, че продажбата на "Булгартабак" ще е от полза, защото средствата, които ще постъпят от нея, могат да бъдат използвани за увеличаване на минималната пенсия.

"Тези 200 млн. лева, 100 млн. евро - да, това ще влезе в Сребърния фонд, такъв е законът и наистина ще помогне в разговорите, които ще започнат в края на октомври-ноември за увеличаване не само от днес на вдовишките пенсии и минималните работни заплати, а и за по-добра доходна политика, в случая за пенсиите за следващата година определено ще помогне."

Сребърният фонд е създаден да подпомогне пенсионната система след около 10 години, ако в нея има дефицити. В момента в него има 1.766 млрд. лв., от които едва 300 млн. лв. са внесени от началото на 2010 г. досега. Във фонда влизат всички приходи от приватизация с изключение на тези, които минават през Държавната консолидационна компании, приходите от концесии, както и 25% от бюджетния излишък, ако има такъв. По закон първите трансфери от фонда за плащане на пенсии не могат да бъдат преди октовмри 2018 г. По закон от него не могат да се теглят средства предварително.

Емил Караниколов коментира вчера, че одобреният кандидат "БТ Инвест" настоява да бъдат предоговорени неустойките при неизкупуване на тютюна и евентуалните спорове между държавата и него да се водят вместо в български съдилища в международния арбитраж във Виена. "Продаваме го с ангажименти и това, разбира се, е за сметка на цената", коментира в сряда Караниколов.

В сряда в руските медии се появи информация, че всъщност зад идеята за покупката на "Булгартабак" стои българинът Атанас Бостанджиев, шеф на лондонския офис на "ВТБ Капитал". Самият Бостанджиев коментира пред "Ройтерс", че се надява на успешен финал за сделката и това може да е началото на навлизането на ВТБ на българския пазар. Бостанджиев е член на "Сити клуб" в Лондон, чийто председател е Кирил Сакскобургготски. Шефът от ВТБ е бил служител също така на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч".

Съдът отказа да блокира акциите на "Булгартабак"

В четвъртък стана ясно, че Русия е подала молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "Булгартабак", но Софийският градски съд я е оставил без разглеждане. Решението е от 31 август. Това показа справка на "Дневник" в съда. Оттам не предоставят данни за това какви претенции е твърдяла, че ще предяви Русия към дружеството и дали е искала да бъдат запорирани акциите му като обезпечение по тях. По правило молбите за обезпечение на бъдещ иск се пазят в тайна, защото целта е ответникът по тях да не знае, че ще бъде съден и ще бъде блокирано имуществото му, за да не го укрие. В електронното деловодство на съда няма и информация защо молбата на Руската федерация е оставена без разглеждане. Отказът на магистратите не пречи на Русия отново да подаде молба за налагане на обезпечения на имоти или акции на "Булгартабак". Потърсени за коментар дали ще подкрепят сделката между България и ВТБ, от Руското посолство не отговориха до редакционното приключване на броя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати