25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов се отчете: Борисов – бърз, Станишев – бавен!

2011-09-01 07:09:29

Не виждам политиката, сентенцията на това, което е правило правителството и най-важното – резултатите.

Това заяви президентът Георги Първанов пред bTV за отчета на кабинета „Борисов“ за две години мандат, който беше обявен вчера.

Държавният глава го определи като „административна хроника“. Той все пак приветства строителството на магистрали, на спортната зала, но разкритикува социалната политика на правителството.

"Излиза, че пенсионерите са тези, които плащат социалната цена на борбата срещу кризата", каза той. По думите му здравната политика е пълен провал и реформа, той я определи като „шок и ужас“.

Според държавния глава бъдещето на страната е да търси развитие на електронните технологии.

„Никога от мен не сте чули и няма да чуете искания за оставка на правителството, за кадрови промени“, заяви обаче държавният глава.

Според него в страната има политическа стабилност, защото двете предишни правителства изкараха своя мандат. Вярвам, че и с настоящото ще бъде същото, каза той.

Първанов за първи път открехна и завесата за създаването на Тройната коалиция, за което е критикуван много от политическите му опоненти.

„Има нещо, в което Борисов е прав, той казва, че Тройната коалиция е трябвало, след като влезем в ЕС, да прекрати своето съществуване. Това е нещо, което съм предлагал на ръководството на Тройната коалиция“, призна държавният глава.

Според него това щяло да бъде силният печеливш ход, когато е на „гребена на вълнàта“, и ГЕРБ щяла да има много по-слаб резултат на изборите. Предложението му обаче било подминато „тихомълком“.

Все пак той обясни, че Тройната коалиция е продукт не на един или друг политик, а резултат от вота. Според него тогава друга конфигурация не е била възможна.

Първанов не се нае да дава оценки кой е по-компетентен като премиер – Борисов или Станишев. Той обаче оцени позитивно личните качества на сегашния министър-председател като неговата воля и способност да взема бързо едно или друго решение."По-добре тройна коалиция, отколкото тайна", смята президентът.

„Но ключовата характеристика за един управленец е компетентността, знанието, изчитайки всичко, да вземеш правилното решение. Станишев четеше много, той израсна в рамките на мандата, но това, което има Борисов, го нямаше Станишев – способността да се вземе мигновеното решение. Затова се губеше темпо, губеше се динамика и част от нещата не бяха решени по време на Тройната коалиция“, смята Първанов.

 

Той за първи път открито подкрепи кандидатурата на левицата за президент – Ивайло Калфин. 

„В определени среди в БСП имаше ръмжене в началото, но Ивайло Калфин е модерният ляв в българската политика. Винаги е бил носител на модерната визия за лявото и не случайно седи така добре в Европа“, аргументира се президентът.

Първанов се зарече, че няма да участва в парламентарна листа и няма да става депутат след края на мандата си.

„Кой ще бъде лидерът на БСП в перспектива това не го решава нито Първанов, нито Станишев, това се решава от партията. За добро или лошо това е най-демократичната партия, въпреки процедурите“, отсече президентът.

Той беше категоричен, че може да помага на столетницата и от последния ред.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати