26 Април 2024 г. Петък

Данъци и осигуровки подяждат бюджета на домакинствата

2011-08-31 18:38:28
Разходите на домакинствата за плащане на данъци и осигуровки през периода април - юни на 2011 г. са се увеличили почти два пъти спрямо същия период на миналата година. Макар и с по-малко са нараснали и средствата за здравеопазване, храна, дрехи, обувки и плащане на сметки за дома.

Доходите също са се увеличили, но с по-слабо темпо от разходите. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) на домакинските бюджети.

През пролетта на тази година всяко домакинство е платило средно по 115 лв. данъци, което е с 51 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите за осигуровки са набъбнали до 135 лв. Основните причини за ръста са увеличението на местните данъци, повишаването на вноската за пенсия и на осигурителните прагове през тази година.

Общият доход средно на човек през второто тримесечие е бил 940 лв., или по 313 лв. на месец. Сумата е с 3.8% повече спрямо година по-рано. От данните на НСИ обаче се вижда, че за периода юни 2010 г. - юни 2011 г. инфлацията е била 4.8%. Това означава, че реално покупателната способност на семействата е намаляла.

Продължава тенденцията заплатите и пенсиите да формират над 80% от постъпленията в семейния портфейл. Леко са се увеличили и приходите от обезщетенията за безработица, детски добавки и други социални помощи. Намалели са парите от продажба на имущество, изтеглени кредити и спестявания.

Традиционно над половината от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолно и плащане на сметки за дома. За това перо общо през април, май и юни всяко семейство е похарчило средно по 1055 лв. Потреблението на храни почти не се е променило. Семействата са намалили незначително хляба, месото, млякото, плодовете, зеленчуците, картофите, сиренето.

Разходите за цигари и алкохол са останали на същото ниво като през миналата година. Минимално са се увеличили и парите, които хората отделят за нови дрехи и обувки. През периода април - юни всеки е харчил средно по 9 лв. на месец за обновяването на гардероба си. Минималната сума показва, че хората купуват най-евтините дрехи или масово пазаруват от магазини за втора употреба.

Намалели са и без това нищожните разходи за обзавеждане и поддръжка на дома. Сумата, отделяна за това перо, е паднала до 53 лв. Това означава, че хората купуват мебели само когато вече не могат да използват старите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати