24 Април 2024 г. Сряда

Агенцията за приватизация одобри продажбата на "Булгартабак" на първа инстанция

2011-08-31 18:32:46
Управителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", съобщиха от ведомството. Кандидат-купувачът предложи преди ден 100.1 млн. евро за холдинга.

В офертата е заложено австрийското дружество (зад което официално стои руската банка ВТБ) да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. Освен това дружеството е заложило в инвестиционната си програма 7 млн. лева за 2012 г. и 2013 г.

В късния следобяд в сряда, икономическия министър Трайчо Трайков свика спешна среща в управляваното от него ведомство, на която присъстваха изп. директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов, шефът на Надзорния съвет на АП - Юлия Ненкова и шефът на "Булгартабак" - Иван Биларев. Емил Караниколов съобщи, че не знае за какво е извикан от своя началник Трайков.

Проектодоговорът с "БТ Инвест" ще бъде изработен от Агенцията за приватизация в 15-дневен срок. След това документът ще бъде парафиран и внесен за одобрение в Надзорния съвет на ведомството. Той има срок от две седмици да се произнесе. След това продължава да тече 15-дневният срок за подписването на договора. Ако двете страни не се договорят, до реална продажба може да не се стигне.

Парите от продажбата на "Булгартабак" ще влезнат във фонда за гарантиране на пенсионната система, а не в държавния бюджет.

Във вчерашният си брой руският вестник "Ведомости" публикува статия, според която инициатор на покупката на "Булгартабак" от ВТБ е Атанас Бостанджиев. Той работи в лондонския офис на финансовата институция от края на май и се занимава със стратегическото планиране на компанията. Преди това е бил служител на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч". Все още остава неизвестен истинският купувач на холдинга, зад който стои руската банка.

В проектодоговора за продажбата на "Булгартабак" засега фигурира забрана за препродажба на холдинга през следващите пет години, обясниха от Агенцията за приватизация. Според близки до сделката източници нищо не пречи да бъде продадена обаче специално учредената за целта на приватизацията  - "БТ Инвест".

Междувременно синдикатите подготвят протест против приватизацията на дружеството. Мотивът им е процедурата по продажба на холдинга, която според тях е непрозрачна. Протестът ще се проведе в петък в София.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати