Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Бизнес arrow Агенцията за приватизация одобри продажбата на "Булгартабак" на първа инстанция

Агенцията за приватизация одобри продажбата на "Булгартабак" на първа инстанция

  Print E-mail
2011-08-31 18:32:46
източник: dnevnik.bg

Управителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", съобщиха от ведомството. Кандидат-купувачът предложи преди ден 100.1 млн. евро за холдинга.

В офертата е заложено австрийското дружество (зад което официално стои руската банка ВТБ) да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. Освен това дружеството е заложило в инвестиционната си програма 7 млн. лева за 2012 г. и 2013 г.

В късния следобяд в сряда, икономическия министър Трайчо Трайков свика спешна среща в управляваното от него ведомство, на която присъстваха изп. директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов, шефът на Надзорния съвет на АП - Юлия Ненкова и шефът на "Булгартабак" - Иван Биларев. Емил Караниколов съобщи, че не знае за какво е извикан от своя началник Трайков.

Проектодоговорът с "БТ Инвест" ще бъде изработен от Агенцията за приватизация в 15-дневен срок. След това документът ще бъде парафиран и внесен за одобрение в Надзорния съвет на ведомството. Той има срок от две седмици да се произнесе. След това продължава да тече 15-дневният срок за подписването на договора. Ако двете страни не се договорят, до реална продажба може да не се стигне.

Парите от продажбата на "Булгартабак" ще влезнат във фонда за гарантиране на пенсионната система, а не в държавния бюджет.

Във вчерашният си брой руският вестник "Ведомости" публикува статия, според която инициатор на покупката на "Булгартабак" от ВТБ е Атанас Бостанджиев. Той работи в лондонския офис на финансовата институция от края на май и се занимава със стратегическото планиране на компанията. Преди това е бил служител на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч". Все още остава неизвестен истинският купувач на холдинга, зад който стои руската банка.

В проектодоговора за продажбата на "Булгартабак" засега фигурира забрана за препродажба на холдинга през следващите пет години, обясниха от Агенцията за приватизация. Според близки до сделката източници нищо не пречи да бъде продадена обаче специално учредената за целта на приватизацията  - "БТ Инвест".

Междувременно синдикатите подготвят протест против приватизацията на дружеството. Мотивът им е процедурата по продажба на холдинга, която според тях е непрозрачна. Протестът ще се проведе в петък в София.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?