Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 21
Начало arrow България arrow Очаква се напълно да бъде възстановено електрозахранването по Черноморието

Очаква се напълно да бъде възстановено електрозахранването по Черноморието

  Print E-mail
2010-07-24 10:14:15
източник: actualno.com

Очаква се днес да бъде напълно възстановено електрозахранването по част от Черноморието. Две аварии оставиха без ток няколко курортни селища по Черноморието, северно от Бургас.

Аварията, възникнала по електропровода „Ахелой", беше отстранена към 18,25 часа вчера по данни на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД /ЕСО ЕАД/. Продължават усилията на екипите за възстановяване на нормалното захранване с електроенергия в региона на голямата авария на електропровод 110 kV „ Галатея ”.

В сила е ограничителен режим на електроснабдяване за района северно от Бургас по схемата - един час със захранване, последван от един час без захранване. Режимът се въвежда съгласно Закона за енергетиката.

В 18,18 часа бе възстановено захранването по авариралия електропровод, собственост на НЕК, в района между подстанции Хоризонт и Слънчев бряг. След възстановяване подаването на високо напрежение от НЕК към мрежата на "ЕВН България", влиза в сила въведеният по-рано през деня от НЕК ограничителен режим. Режимът бе въведен след скъсване на проводник и усукване на стълб от електропровод 110 kV „Галатея", собственост на НЕК, намиращ се на територията на Област Варна, което прекъсна електрозахранването, подавано към "ЕВН България" и нейните клиенти по Черноморието северно от Бургас в края на деня на 22 юли 2010 г.

Целта на въвеждането на режима е да се предотврати възникване на нова авария в следствие претоварване предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод, което се очаква да се случи до в края на деня на 24. 07. 2010 г. Въведеният ограничителен режим ще се следва до пълното възстановяване на захранването – отстраняване на по-голямата авария от електропровод 110 kV „Галатея", съобщи за Агенция „Фокус” директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Очаква се това да стане до края на днешния ден. Иван Йотов каза, че се прави всичко възможно за отстраняване на проблема, но паднал дъжд в района на село Приселци, затруднява работата.

При втората авария на електропровод в района на село Ахелой вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж - това съобщиха от Националната електрическа компания. При първоначалния оглед е установено, че и трите проводника са наранени на едно и също място, като единият е прегорял. Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, като се предполага, че е хвърлен проводник върху мрежата.

40 полицаи допълнително ще охраняват Слънчев бряг до отстраняване на аварията с електрозахранването. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който вчера се срещна с хотелиери и туроператори от засегнатите курорти. 20 униформени полицаи допълнително ще осигури полицията в Несебър и още 20 от Специализирания отряд и Жандармерията в Бургас ще подкрепят колегите си в курорта.

Пред хотелиерите министър Трайков се ангажира отстраняването на аварията да бъде ускорено и да приключи в рамките на утрешния ден. Поради обилният валеж работата по замяната на стълба и възстановяването на захранването бяха силно затруднени. Министър Трайков беше на мястото на аварията, за да се запознае с хода на ремонтните дейности. Той бе закаран до там с високопроходима верижна машина (МТЛБ). Министър Трайков настоя НЕК да разработи график за отстраняването на аварията в рамките на съботния ден, както и график за подаването на енергия в курортите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини През нощта от югозапад ще започне увеличение на облачността. Ще бъде почти тихо с минимални температури между минус 1 и 4 градуса. - - В събота ще бъде облачно. Около обяд от югозапад ще започнат ...
  Новини Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 19 февруари. - - По традиция в съботата срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ - на голямата Задушница преди ...
  Новини Православната църква чества днес Свети Атанасий.Той е роден през 295 г.Духовен наследник и продължител на делото на Свети Антоний е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети ...
  Новини На 17 януари православната църква почита паметта на Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. - Имен ден празнуват всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, ...
  Новини Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет". Заемът е отпуснат от Европейска инвестиционна банка. Той има за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?