Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 21
Начало arrow България arrow Очаква се напълно да бъде възстановено електрозахранването по Черноморието

Очаква се напълно да бъде възстановено електрозахранването по Черноморието

  Print E-mail
2010-07-24 10:14:15
източник: actualno.com

Очаква се днес да бъде напълно възстановено електрозахранването по част от Черноморието. Две аварии оставиха без ток няколко курортни селища по Черноморието, северно от Бургас.

Аварията, възникнала по електропровода „Ахелой", беше отстранена към 18,25 часа вчера по данни на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД /ЕСО ЕАД/. Продължават усилията на екипите за възстановяване на нормалното захранване с електроенергия в региона на голямата авария на електропровод 110 kV „ Галатея ”.

В сила е ограничителен режим на електроснабдяване за района северно от Бургас по схемата - един час със захранване, последван от един час без захранване. Режимът се въвежда съгласно Закона за енергетиката.

В 18,18 часа бе възстановено захранването по авариралия електропровод, собственост на НЕК, в района между подстанции Хоризонт и Слънчев бряг. След възстановяване подаването на високо напрежение от НЕК към мрежата на "ЕВН България", влиза в сила въведеният по-рано през деня от НЕК ограничителен режим. Режимът бе въведен след скъсване на проводник и усукване на стълб от електропровод 110 kV „Галатея", собственост на НЕК, намиращ се на територията на Област Варна, което прекъсна електрозахранването, подавано към "ЕВН България" и нейните клиенти по Черноморието северно от Бургас в края на деня на 22 юли 2010 г.

Целта на въвеждането на режима е да се предотврати възникване на нова авария в следствие претоварване предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод, което се очаква да се случи до в края на деня на 24. 07. 2010 г. Въведеният ограничителен режим ще се следва до пълното възстановяване на захранването – отстраняване на по-голямата авария от електропровод 110 kV „Галатея", съобщи за Агенция „Фокус” директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Очаква се това да стане до края на днешния ден. Иван Йотов каза, че се прави всичко възможно за отстраняване на проблема, но паднал дъжд в района на село Приселци, затруднява работата.

При втората авария на електропровод в района на село Ахелой вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж - това съобщиха от Националната електрическа компания. При първоначалния оглед е установено, че и трите проводника са наранени на едно и също място, като единият е прегорял. Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, като се предполага, че е хвърлен проводник върху мрежата.

40 полицаи допълнително ще охраняват Слънчев бряг до отстраняване на аварията с електрозахранването. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който вчера се срещна с хотелиери и туроператори от засегнатите курорти. 20 униформени полицаи допълнително ще осигури полицията в Несебър и още 20 от Специализирания отряд и Жандармерията в Бургас ще подкрепят колегите си в курорта.

Пред хотелиерите министър Трайков се ангажира отстраняването на аварията да бъде ускорено и да приключи в рамките на утрешния ден. Поради обилният валеж работата по замяната на стълба и възстановяването на захранването бяха силно затруднени. Министър Трайков беше на мястото на аварията, за да се запознае с хода на ремонтните дейности. Той бе закаран до там с високопроходима верижна машина (МТЛБ). Министър Трайков настоя НЕК да разработи график за отстраняването на аварията в рамките на съботния ден, както и график за подаването на енергия в курортите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?