25 Април 2024 г. Четвъртък

Лукашенко ще изземва излишъците от частния бизнес

2011-08-30 19:32:47
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че държавата ще изземе свръхдоходите, получавани от частния бизнес в резултат на безпрецедентния ръст на цените.

По време на съвещание при президента по въпросите социално-икономическата политика Лукашенко обеща да използва иззетите доходи, за да предостави социална помощ на населението.

"Всички доходи от ръста на цените ще използваме за социално подпомагане... Там, където са се образували свръхдоходи, тези свръхдоходи ще бъдат иззети. Бизнесът, частните предприятия са длъжни да предложат рамо на държавата", каза Лукашенко, цитиран от руското издание РБК Дейли.

Президентът обяви също, че от средата на следващия месец Беларус ще освободи изцяло курса на белоруската рубла и той ще се определя единствено от търсенето и предлагането на валутния пазар. Според обявения от Лукашенко план курсът ще се определя на извънредна търговска сесия, на която свободно ще купуват долари, евро, руски рубли и друга валута.

"Всички обменни пунктове на банките след откриването на допълнителната сесия ще бъдат длъжни да продават валутата по съответния пазарен курс", разпореди се Лукашенко.

Той нареди също правоохранителните органи да засилят наблюдението над спекулантите, които според него в момента изкуствено нагнетяват ситуацията. "Същото се отнася и за средствата за масова информация. За това ще отговаря администрацията на президента", подчерта Лукашенко на проведеното съвещание по социално-икономическата политика на страната.

В края на май т.г. Националната банка на Беларус официално девалвира местната рубла, понижавайки курса й с 56% спрямо долара заради постоянното влошаване на платежния баланс и на дефицита, създаден на валутния пазар и тежката икономическа криза, в която изпадна страната след президентските избори в края на 2010 г.

Президентът се подсигури срещу преврат с помощта на руската армия

На среща с генералния секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Николай Бордюжа президентът на Беларус е заявил, че с Русия е бил съгласуван въпроса за съвместни военни бази на територията на други държави от договора и за използване на колективните сили за бързо реагиране при предотвратяване на държавни преврати.

По думите на Лукашенко става дума не само за използване на колективните сили при намеса отвън, но и за намеса вътре в организацията.

РБК Дейли коментира, че по този начин беларуският лидер си подсигурява подкрепата на руската армия срещу възможен държавен преврат.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати