24 Април 2024 г. Сряда

Крупни бизнесмени са задържаните при акцията на ГДБОП

2011-08-30 19:06:21

Бизнесменът Ангел Дерменджиев и Севдалин Минчев-Севдо са задържани за 72 часа, предаде БНТ.

Престъпна група, натрупала близо милион и половина лева чрез изнудване, сила и внушаване на страх, разбиха тази сутрин антимафиоти в София. Издирва се и трети съучастник.

Според разследващите освен с рекет групата се е занимавала и с незаконна банкова дейност.

Разследването на групата започва през юни след сигнал от бивши съдружници на Ангел Дерменджиев, че са завлечени с милиони около изграждането на завода за отпадъци край Варна.

Антимафиотите намират документи и свидетели, от които става ясно, че групата е принуждавала хора да регистрират фирми, с които да участват в обществени поръчки с такива оферти, че да печели точно определена фирма.

Втората схема пък била, когато едно дружество спечели даден обект насилствено да прехвърли собствеността си на свързани с групата на задържаните днес Ангел Дерменджиев и Севдалин Минчев - Севдо.

 

Справка в системите за фирмено разузнаване показва, че Севдалин Минчев-Севдо е бил управител "VTA Security". Според разследващи именно Минчев е осигурявал на Ангел Дерменджиев яки момчета, които да притискат жертвите.

При необходимост с убеждаването на част от изнудваните се заемал лично Севдо.

Цял ден антимафиоти търсиха доказателства в централата на охранителната фирма, където Минчев е съхранявал досиета на жертвите.

Задържаният Ангел Дерменджиев освен собственик на завода за отпадъци край Варна, притежава още 19 фирми. Сред тях е "Пътстрой - Варна" и "Пирин Ват", в която пък е съдружник с червения депутат Кирил Добрев, който при влизането си в парламента декларира участието си във фирмата.

Антимафиотите издирват и трети заподозрян - 49 годишния Кирил. Според разследващи от името на издирвания са подписвани записи на заповеди, запорирани са сметки и са прехвърляни активи и пасиви на юридически лица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати