20 Април 2024 г. Събота

Кризата в Гърция роди банков гигант

2011-08-30 06:07:01
Пощенска банка и Алфа банк, клон София, ще се обединят в една кредитна институция. Това е най-вероятния резултат от вливането на втората по големина гръцка банка EFG Eurobank (собственик на Пощенска у нас) в третата по размери в страната Alpha Bank. Сливането бе обявено днес по обед от двете банки.

Alpha Bank ще предложи на акционерите на EFG Eurobank по пет нови акции срещу седем техни. След сделката сегашните акционери на Alpha ще държат дял от 57.7%  в новата група, а на Eurobank - 42.5%. Очаква се транзакцията да се извърши чрез вливане на Eurobank в Alpha Bank съгласно гръцкото законодателство.

Това е обяснено в официално съобщение за постигнатото споразумение на интернет страниците на двете банки. Сделката ще бъде последвана от увеличение на капитала с 1.25 млрд. евро и емитиране на конвертируеми облигации за 500 млн. евро, които ще дойдат от суверенния фонд на Катар.

Така на българския банков пазар ще се появи нова кредитна институция, която ще бъде трета по големина според размера на активите. При сливане на гръцките поделения – Пощенска банка и Алфа банк, клон София, новата банка ще има активи за 7.9 млрд. лв. (данните са към края на юни 2011 г.).

В момента трета според балансовото число е ОББ, собственост на най-голямата гръцка кредитна институция - Национална банка на Гърция. Към края на юни "Пощенска" е пета по размер на активите, а клонът на Alpha Bank - на единадесето място. Не беше съобщено конкретно каква точно ще бъде съдбата на дъщерните поделения на двете гръцки банки в региона, но според официалното съобщение след обединението новата група ще бъде в топ 3 на пазарите в Румъния, България, Кипър и Сърбия.

Там се посочва, че у нас активите й ще бъдат в размер на 3.9 млрд. евро. Другият вариант е двете поделения тук да останат да функционират отделно. Това обаче досега не се е случвало при предишни сливания у нас. След последователното придобиване на ТБ Биохим и Хеборс банк от собственика на Уникредит Булбанк преди години трите банки се обединиха в една.

Това се случи и при покупката на някогашната Евробанк от гръцката Пиреос, като българският й клон се сля с новозакупената банка. Такава беше схемата и с покупката на ДЗИ банк от EFG Eurobank, като тя се вля в Пощенска банка. Така след процесите на приватизация и вторична продажба на банкови активи у нас в периода 2002 - 2006 г. и влизането на белгийската KBC през 2007 г. с покупката на СИБанк и ирландската Allied Irish Bank в БАКБ през 2008 г. това е първото по-голямо разместване в сектора тук.

След сливането на "Пощенска" и Алфа банк те ще изместят две банки от топ пет - ОББ и Райфайзенбанк. Според данните към полугодието ще имат дял от 10% в банковата система, ще държат по 11% от депозитите и кредитите на фирми и домакинства (виж таблицата). Печалбата на "Пощенска" за полугодието е 4.4 млн. лв., а Алфа банк е на загуба от 25.5 млн. лв.

И двете банки имат дългогодишно присъствие в България. В годините на кредитния бум преди кризата Пощенска банка активно разви клоновата си мрежа и банкирането на дребно - и в кредитирането, и при депозитите. Клонът на Алфа банк от няколко години също се развива много активно - предимно в корпоративния сегмент, а в последната година и половина и в банкирането на дребно.

В Гърция сделката ще създаде най-голямата банка и една от най-големите в Югоизточна Европа с активи от 150 млрд. евро. Новата кредитна институция ще бъде представена в осем страни в региона. EFG Eurobank в момента има свои дъщерни банки в България, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна, Люксембург, Кипър, клон в Лондон.

Планира се продажба на поделението й в Турция, след като по-рано тази година продаде и банката си в Полша. Eurobank беше и една от банките, които не издържаха стрес теста на ЕЦБ през юли. Alpha Bank е представена в Кипър, Румъния, България, Сърбия, Украйна, Албания и Великобритания.

По-рано тази година Национална банка на Гърция направи оферта за покупка на Alpha, която тя не прие. Миналата година опит за покупка на две държавни банки - Hellenic Postbank и Attica Bank, направи четвъртата по големина банка в Гърция "Пиреос". Офертата й не беше одобрена. Двете банки се сочат като кандидати за придобивания или сливания.

Така на третия опит и след продължилите повече от година призиви на гръцката централна банка за обединения на банките там се случва първото сливане. Двете банки заявяват в официалното си съобщение, че "консолидацията на две силно допълващи се банки от частния сектор, със значителна ефективност и ясна стратегическа обосновка... ще играе жизненоважна роля в икономическото възстановяване на Гърция".

Очаква се сделката да приключи около средата на декември 2011 г. след получаване на одобренията от регулаторните органи и финансовия министър там и от извънредните общи събрания на двете банки. Новината за сделката беше приета положително от анализатори и официални лица в Гърция.

Според предвиденото обединение на двете банки в Гърция интеграционният план ще се извърши на три фази. Очакванията им са в резултат от сливането да намалят оперативните си разходи с по 350 млн. евро годишно.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати