18 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов няма да прави български вариант на ПАСОК , оправдаха съдия Владимира Янева за конфликта на интереси...

2011-08-30 06:03:42

Връщането на президента Първанов в БСП е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„В Криводол Първанов коментира за първи път информациите за връщането му в партията, на която беше председател до 2002 г., когато стана президент и замрази членството си...
Днес той заяви, че не се стреми към партийни постове и определи като нелепи информациите от последните месеци, че ще прави български ПАСОК, което породи съмнения и за "закриване" на БСП." - пише „Дневник".

"Струва ми се, че това го е измислил някой, който до онзи ден е бил на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо." - цитира вестникът Първанов.

Вестник „24 часа" също цитира държавния глава, който твърди, че не се стреми

към партийни постове.

„Според президента са необходими минимални корекции в конституцията за президентските правомощия. Те трябва да са относно начина, по който се преодолява ветото на държавния глава. Сега това става с механично прегласуване на един закон." - пише още всекидневникът.

„Интригата в левицата се задълбочи, след като вчера президентът Георги Първанов даде да се разбере, че има намерение не само да се върне в БСП, но и да получи лидерска роля в партията. "Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има", обяви Първанов, който на 23 януари догодина окончателно ще напусне "Дондуков" 2. Сценарият е същият, който разигра Бойко Борисов с ГЕРБ - да е председателят в сянка." - обобщава в. „Сега".

„Докато Станишев непрекъснато внушава, че между него и държавния глава няма напрежение, в партийните среди се говори, че хора, близки до Първанов, ще атакуват председателя след вота заради очаквана загуба. В лагера на Станишев готвели изпреварващ ход, чрез който да насрочат редовния конгрес на партията дни преди да изтече президентския мандат на Първанов. Но това едва ли ще му помогне, тъй като не Първанов, а друг ще поиска да оглави партията. Едно от спряганите имена е Костадин Паскалев, който след 23 октомври вече ще бъде бивш кмет на Благоевград." - се казва още в статията.

„Стандарт" отбелязва реплика на Първанов по повод на предизборния лозунг на ГЕРБ  на "Градим България":
"Смятам, че звучи респектиращо, но лозунгът на бригадирското движение "Строим за родината" беше много по-въздействащ."

В. „Труд" отделя място н темата за местните избори, като публикува статия озаглавена „Политици крадат имена предизборно".

„Новата мода, всъщност добре позната, е да се регистрират коалиции с вече заети имена." - констатира всекидневникът.

Регистрация на предизборна коалиция в Плевен, кръстена "За Зеленогорски", по фамилията на синия кмет Найден Зеленогорски, разбуни духовете в града. В последния ден за подаване на документи за обединения - 28 август, от Българска партия "Либерали" и формацията ОБТ - Български лейбъристи са внесли искане за участие на обединението в местния вот.
Зеленогорски, който ще се състезава за четвърти кметски мандат наесен, отново като кандидат на широка дясна коалиция "Заедно за община Плевен" обяви, че ще обжалва регистрацията на формацията "менте". Той недоумяваше защо Общинската избирателна комисия (ОИК) е допуснала формацията до изборите." - пише вестникът.

„За местния вот наесен това е вторият опит за регистрация на "фантом" на десницата. Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев пусна документи за "Синя коалиция", заедно с Обединените земеделци. СДС и ДСБ незабавно обжалваха и ОИК в морската столица заличи регистрацията на фалшивото обединение. Сините подозират, че ГЕРБ може до стои зад това." - се казва още в публикацията.

В друга статия „Труд" съобщава да сбиване между симпатизанти на ДПС и ГЕРБ се сбиха снощи в село Дядовско.

„2 пукнати глави, откъснато ухо и счупен нос при побой между ДПС и ГЕРБ." - резюмира всекидневникът ситуацията.

„Всичко започнало, когато двама активисти на ДПС са влезли в заведението, което се ползва от ГЕРБ за партиен клуб. Поискали са ракия, но получили отказ и каквото станало после е станало. Отвън са потрошени колите..."- цитира вестникът местни жители.

Оправдаването на председателката на Софийския градски съд Владимира Янева по обвинението за конфликт на интереси също е след водещите теми на всекидневния печат.

„Комисията за конфликт на интереси не откри проблем при председателя на Софийския градски съд и близка приятелка на вътрешния министър Цветанов Владимира Янева във връзка с делото "Софийски имоти". Това е първото решение на новия орган, който трябва да следи  дали магистрати и чиновници не са мотивирани в работата си от частен интерес." - информира „Дневник".

„През май 2002 г., от името на фирмата на баща си Янева купила два магазина от общинското дружество "Софийски имоти". Осем години по-късно като съдия тя поема дело за безстопанственост срещу ръководството на фирмата. Бави с месеци произнасянето си по делото и насрочването му и накрая го прекратява. Едва преди дни Янева си направи отвод от процеса и отрече причината да са сделките й със "Софийски имоти", припомня всекидневникът.

„Стандарт" също публикува информация по темата:

„От комисията припомнят, че за да е налице конфликт на интереси, трябва да бъде констатиран частен интерес, от който да следва облага, каквито при Владимира Янева няма, защото спорните недвижими имоти са придобити от свързано с нея лице - баща й."

„Законът изисква три условия, за да бъде признат конфликт на интереси - лице на публична длъжност, частен интерес и възможност той да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на служебните задължения, обясняват от комисията. Според тях Янева е на публична длъжност, но нито едно от другите две условия не е изпълнено." - пише „Сега".

„Сред странните аргументи на комисията е и че дори и да се приеме, че забавянето на делото е частен интерес, то това би имало отношение само към един от многото обвиняеми - Тошко Добрев, който е бил изпълнителен директор на "Софийски имоти", когато Янева е подписала сделката. Друг е, че евентуалната присъда на Добрев не е предпоставка за разваляне на сделката, затова и покупката на имота не би могла да се третира като облага, която може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията на съдията." - допълва вестникът.

В. „Дневник" публикува разкритията на „Уикилийкс" за лобирането за ГМО у нас.

„Законодателството за генетично модифицираните организми в България е било внимателно следено и привържениците на ГМО са активно подкрепяни и финансирани от посолството на САЩ. Това показва нова серия дипломатически документи, разсекретени от Wikileaks и цитирани от партньорската медия на организацията в България Биволъ." - се казва в статията.

„През 2010 г. американското лоби има реален шанс да успее, защото либерализирането на ГМО става цел на правителството на Бойко Борисов. Изправено пред съпротивата на граждански организации, правителството реши с измененията в закона да предложи тактически мораториум от 5 години. Целта на този тактически мораториум (според документите) е да предизвика ЕС да го разкритикува като противоречащ на еврозаконодателството, така че под заплахата от санкции да бъде приет нужния законопроект - тази хитрост разкрил министър Найденов пред посланик Джеймс Уорлик.
В началото на 2010 г., когато бяха най-бурните дискусии по законопроекта, Уорлик е писал до Вашингтон следното: "Проектозакон, който би съгласувал настоящия режим на ограничения за биотехнологиите със законодателството на ЕС беше заграбен от групи, които са против ГМО. В резултат и като тактически отговор, правителството предлага допълнение към законопроекта - 5-годишен мораториум върху освобождаването на ГМО в околната среда или за селскостопански цели. Правителството очаква, че след приемането на новото законодателство Европейската комисия ще погледне на мораториума като забавяне в прилагането на закона и на България ще й се наложи да или да го отмени, или да се сблъска със санкции, нещо което това правителство, отчаяно от липсата на пари, много би искало да избегне". Уорлик отбелязъл, че тази стратегия е "ходене по тънко въже", тъй като общественото мнение е спечелено от анти-ГМО реториката." - пише още „Дневник".

„Впоследствие обаче се случи тъкмо обратното - в началото на юли тази година Европейският парламент призна правото на всяка държава сама да определя ГМО-регламентите си." - припомня всекидневникът.

В. „24 часа" отделя място на друга широко коментирана тема -цените на парното.

„Първата изненада при парното е с цената на природния газ, която се случва на всеки три месеца. От октомври "Булгаргаз" поиска 20% поскъпване, което ще доведе и до скок на топлинната енергия току преди сезона. От октомври. Делът на синьото гориво в цената на парното е между 70 и 80%.

Никой не се наема да каже с колко ще поскъпне то, защото се предполага, че ДКЕВР ще свие скока на газа, но не е ясно с колко. Така че каквито и изчисления да се правят, те ще са некоректни." - се казва в статията.

„Идват и неизвестностите в самата сграда. Ако един среден апартамент от 68 кв. м е плащал по 50 лв. за топла вода, то като нищо сметката му може да скочи на 70 лв. Ако за отопление в зимен месец е плащал 150 лв., то следващия сезон при същото потребление сметката му набъбва до към 200 лв., което съвсем не се връзва с традиционното увеличение на цената. В този сезон пък някои съседи може да са спрели вентилите, тогава делът на сградната инсталация е станал 51% от общата енергия." - пише още „24часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати