20 Април 2024 г. Събота

Най-много претенденти за кмет - в Бургас

2011-08-30 06:01:50
Интересът на партиите към кметските и общинските избори остава висок. След като в началото на август Централната избирателна комисия регистрира 73 партии (с 15 по-малко в сравнение с 2007 г.), сега по регионите се наблюдава увеличение на желаещите формации да издигнат кандидати за кметове, показа проверка на "Дневник".

Срокът за вписване на партиите, коалициите и инициативните комитети изтече на 28 август, а до 20 септември ще могат да се регистрират кандидатите за кметове и общински съветници.

В София са регистрирани 37 формации и инициативни комитети за кметските избори, докато преди 4 години броят им е бил 30. В същото време за общинските са заявили участие 44 партии, обединения и комитети, докато през 2007 г. са били 51.

На 23 октомври ще може да се гласува и за един независим кандидат за кмет и един независим претендент за общински съветник - съответно Георги Жеков и Цончо Колев, научи "Дневник" от Общинската избирателна комисия (ОИК).

Четири коалиции ще издигнат кандидат-кмет на столицата - "Синята коалиция" (ДСБ и СДС), ОДС, в която влизат ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски, БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден", БНД на отцепниците от НДСВ и ВМРО-НИЕ на пловдивския кмет Славчо Атанасов.

Партньорите на СДС и ДСБ в "Синята коалиция" в парламента - Обединени земеделци на Анастасия Мозер, БСДП на Йордан Нихризов и Радикалдемократическата партия на Захари Петров, са се регистрирали в отделен съюз в София. В партията на Иван Костов не знаеха за решението им, но очакват подкрепа за десния кандидат Прошко Прошков.

Съюзниците на БСП в "Коалиция за България", с която са в парламента - Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и "Евророма" на Цветелин Кънчев, също ще участват в коалиция "Евро за София". ЛИДЕР и ДПС ще са в общ съюз, но само за изборите за общински съветници.

В Бургас в изборите за общински съветници ще участват общо 47 партии, коалиции и инициативни комитети - със 7 по-малко спрямо 2007 г. Кандидати за кмет обаче ще издигнат 22 партии и коалиции - двойно повече отпреди 4 години.

По-висок спрямо 2007 г. е интересът към кметското място в Русе - сега са се регистрирали 28 формации, докато преди 4 години кандидатите са били 11. За общински съветници тогава са се борили 47 формации и 11 независими претенденти, а сега са подадени общо 43 заявления за участие.

В Пловдив са се регистрирали 45 формации, колкото и през 2007 г. Местните коалиции там са четири - "Синята коалиция Пловдив", Гражданска мрежа за модерен Пловдив, "Кауза Пловдив" с участието на "Новото време" на Емил Кошлуков.

Вероятно сегашният кмет Славчо Атанасов ще бъде издигнат за втори мандат от съюза между ВМРО-НИЕ, новото ОДС, Обединени земеделци, НДСВ, Радикалдемократическата партия и БСДП. Двайсет от всички регистрации са за кмет на Пловдив, докато през 2007 г. е имало 13 кандидати. В Пловдив за кметското място ще се бори само един независим кандидат - Нанко Кушеков.

За кмет на Варна са дали заявка 37 формации, сред които 5 бизнес сдружения, докато през 2007 г. кандидатите са били общо 14. За общинските избори са се регистрирали 53 партии и коалиции срещу 54 преди 4 години. ОИК - Варна, отмени регистрацията на двойника на десния съюз между ДСБ и СДС - "Синя коалиция - Варна", в която трябваше да влязат "Обединени земеделци" и "Евророма".

Кандидатите за кмет на Ямбол ще са 31, или поне толкова формации са се регистрирали за кметския вот. При предишните избори за кмет на Ямбол са мерили сили само 18 кандидати. Повече са партиите и инициативните комитети, които ще се конкурират за места в общинския съвет - 40.

За кметското място в Кюстендил се регистрираха 19 формации - с осем повече от претендентите на предишния вот. В общинските избори ще участват 25 формации.

ОИК - Перник, регистрира 31 формации за общинските избори. За кмет на общината ще мерят сили 19 партии и коалиции - с 6 повече от последните избори. Там обаче десните се разцепиха и регистрираха две коалиции - "Обединена десница" (в нея влизат СДС, НДСВ, новото ОДС, БСДП, РДП и "Обединени земеделци") и "Демократи за Перник" (с участието на ДСБ, БЗНС и ВМРО).

Независимо че Демократическата партия е част от ОДС, местната структура в Перник единодушно е решила да подкрепи "Демократи за Перник", съобщи областният председател на Демократическата партия Петьо Фетфов, цитиран от  "Фокус".

Официално Демократическата партия не е вписана в коалицията "Демократи за Перник", но нейни представители са включени в листите за кметове на населени места и за общински съвет.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати