25 Април 2024 г. Четвъртък

Опитвах се да бъда силен, отговорен и активен президент!

2011-08-30 04:58:49

"През десетте години начело на държавата се опитвах да бъда силен, активен и социално ангажиран президент и макар да съм допускал и не малко грешки, винаги съм се стремял да обединявам, а не да противопоставям".

Това обави тази вечер президентът Георги Първанов, който представи пред обществеността на Враца отчета си за двата си мандата като държавен глава.

Той отбеляза пред множеството в залата на драматичния театър, че в книгата си е представил своята самооценка за десетте години в президентската институция.

Президентът допълни, че е необходимо да има подобен отчет и той го дължи на своите избиратели.

"Дължа го и на онези, които са били против мен, защото искам да спорим по фактите и по политиката, която съм следвал", подчерта Георги Първанов.

"Българският президент по силата на мажоритарния си избор трябва да е силен - не с правомощията си, а с влиянието си, категоричен бе държавният глава и допълни, че хората очакват от него мнение по всички въпроси - за здравеопазване, образование или за антикризисна програма, за демографската криза и т.н.

Президентът не може да бъде безучастен и да се скрие зад дебелите стени на "Дондуков" 2 и да каже, че това не го засяга, защото не влиза в правомощията му", подчерта Георги Първанов.

По отношение на президентските правомощия държавният глава отбеляза, че е склонен да се съгласи за тяхното разширяване само в два пункта при евентуална промяна на конституцията.

 

Според него, освен промяната, която да доведе до по-трудното преодоляване на ветото върху закони от парламента, трябва да се даде възможност на президента да предлага референдуми по важни въпроси.

"Не може България да е единствената страна в Европа, в която не е проведен нито един референдум по нито един въпрос и не разбирам, защо ни е толкова страх да се допитаме до народа", посочи той.

Срещата с държавния глава продължи повече от два часа. Десетки граждани на Враца и областта имаха възможност да поставят редица въпроси.

Всеки един от участниците в срещата имаше възможност да получи книгата "Отчетът на президента- събития, факти, идеи".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати