29 Март 2024 г. Петък

Янева чиста по казуса за конфликт на интереси

2011-08-29 18:52:48

Националната комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не откри нарушения, допуснати от шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за действията й по делото "Софийски имоти". 

Казусът възникна преди три месеца – скоро след като Янева бе избрана за председател на СГС. Тогава стана ясно, че тя е била разпределена за съдия-докладчик по едно от делата по аферата „Софийски имоти“, а тя преди години е купувала имоти от скандалното общинско дружество като пълномощник на баща си.

Отделно Янева е забавила делото с няколко месеца, преди да го прекрати – решение, което е отменено от Софийския апелативен съд. По случая бе образувана проверка от Инспектората към ВСС, след което Янева си направи отвод.

Според комисията по конфликт на интереси в случая за Янева няма настъпила облага.

За да се приеме, че има частен интерес, то следва действията на лицето да могат да се повлияят от придобиването на облага, се казва в решението на комисията.

В него се посочва още, че забавянето или непроизнасяне по делото „по никакъв начин не може да се свърже с придобиването на имота на 17 май 2002 г.“ и не може се отрази на валидността на сделката, подписана от Владимира Янева като пълномощник.

От комисията изтъкват още, че от сключването на сделката до разпределянето на делото при съдия Владимира Янева са изминали осем години.

 

Освен това на ексшефа на „Софийски имоти“ Тошко Добрев се търси наказателна отговорност за период след покупката на имота.

Придобиването на имота е станало на 17 май 2002 г., а законът за конфликт на интереси е в сила от 1 януари 2009 г. Законът действа и урежда обществени отношения занапред, след влизането му в сила, и липсва изрична законова разпоредба, придаваща му обратно действие, се посочва още в решението.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати