28 Март 2024 г. Четвъртък

Готвят обществено обсъждане на третия лъч на метрото

2011-08-28 07:21:11

Столичната община ще стартира обществено обсъждане на третия лъч на софийското метро.

Общо пет са вариантите за трасето на подземната железница и те вече са публикувани на сайта на дирекция “Архитектура и градоустройство” към Столичната община, съобщава „Труд”.

“Всеки коментар е добре дошъл. Окончателно решение откъде да премине метрото ще се вземе, след като и хората, и организациите си кажат думата”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Той уточни, че специален форум с дискусия за третия метродиаметър ще бъде организиран от кметството в средата на септември.

Петте варианта на трасето са предложени от чешкия консултант “Метропроект”.

Според тях цената на строителството на отделните маршрути варира между 1,3 млрд. лв. до 1,5 млрд. лв. за съответно между 14 и 16 километра релсов път. Общият брой на метростанциите пък трябва да е между 17 и 19.

Първият предвижда метрото да тръгне от кв. “Княжево”, да премине през центъра на столицата и по бул. “Ботевградско шосе” да достигне до кв. “Враждебна”. Стойността на строителството ще е малко над 1,3 млрд. лв.

Като недостатък към изграждането на този лъч е посочено, че след изграждането му трябва да се премахнат съществуващите трамвайни линии по бул. “Цар Борис III” и бул. “Ботевградско шосе”.

Останалите четири варианта са със сравнително сходни маршрути, като идеята при тях е да се жк “Овча купел”, жк “Хаджи Димитър” и жк “Левски”. Така според анализа ще се обхванат значително повече пътници - до 140 000 дневно.

Според тези варианти се запазват трамвайните трасетапо булевардите “Цар Борис III” и “Ботевградско шосе”, а ще се премахне само съществуващата тролейбусна линия по бул. “Владимир Вазов”.

Самите чешки консултанти оценяват като най-добър четвъртия вариант, който е с трасе от жк “Овча купел” до ул. “Президент Линкълн”, по бул. “Овча купел”, ул. “Житница”, бул. “Цар Борис III”, ул. “Кюстендил”, бул. “Акад. Иван Гешов”, ВМА, бул. “Прага”, бул. “Васил Левски”, Орлов мост, ул. “Шипка”, бул. “Мадрид”, моста “Чавдар”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Резбарска”, ул. “Поп Груйо”.

Интересно е, че част от предложените трасета преминават по естакади над съществуващи кръстовища. Така ще се избегне забавянето на влакчетата по светофарите в най-натоварените направления.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати