26 Април 2024 г. Петък

Барселона взе и Суперкупата на Европа

2011-08-27 07:56:44
Барселона продължава да жъне трофеи. Каталунците спечелиха поредното отличие, побеждавайки с 2:0 Порто за Суперкупата на Европа.

Както обикновено, успехът бе вдъхновен от лидерът Лео Меси, който откри резултата в края на първото полувреме след грешка на португалците.

В самия край на мача влезлият като резерва Сеск Фабрегас вкара за 2:0, а Порто завърши мача с 9 души, тъй като минута преди и минута след гола на Фабрегас червени картони получиха Роландо и Гуарин.

С успеха Барселона стана вторият отбор с най-много титли в този турнир с 4 отличия. Само Милан има пет, докато Ливърпул има три. Барса обаче изпревари "росонерите" като отборът с най-много европейски отличия. Каталунците вече имат 15, докато Милан е с 14.

Пеп Гуардиола пък изпревари Йохан Кройф по трофеи, като сегашният треньор на Барса спечели 12-та купа срещу 11 на легендарният холандец.

Мачът бе исторически и за Лео Меси, тъй досега той бе единственият, в който аржентинецът не се бе разписвал.




Порто започна по-активно мача и още в втората минута спечели пряк свободен удар на идеална позиция пред пеналта, но Хълк стреля малко над вратата.

Последва чудесен удар на Моутиньо от границата на наказателното поле и се наложи Виктор Валдес да се хвърля и да избива с една ръка в корнер.

Първото положение за Барселона дойде в 10-та минута, когато не бе отсъдена засада на Педро и след рикошет в защитник той бе изведен сам срещу вратаря, но при опита да го прехвърли прати топката от горната страна на мрежата.

В ответната атака Хълк финтира Дани Алвеш в наказателното поле и отправи удар от малък ъгъл, който преодоля Валдес, но и мина покрай гредата.

Мачът бе станал доста динамичен и при бърза атака Вия поднесе към Меси в наказателното поле, но той бе притиснат от защитник и не успя да засече отблизо в мрежата.

След бурното начало нещата се поуспокоиха, а след средата на полувремето Барса наложи типичния си контрол със сериозно притежание на топката. Каталунците обаче не можеха да създадат чиста голова възможност.

Дори и без такава обаче те откриха резултата в 38-та минута след подарък на Фреди Гуарин. Той неразчетено даде подаване назад към наказателното поле без да гледа и така без да иска изведе Меси абсолютно сам срещу вратаря.

Последва бърз финт на аржентинеца срещу Елтон и след това той вкара на празна мрежа. С това попадение Меси вече 

Минута преди края Абидал за малко да върне жеста на Порто, но Масчерано внимаваше и поправи грешката му в защита.

Подобно на първото полувреме и второто започна с по-активна игра на португалците. В 51-та минута Моутиньо отправи диагонален удар и след лек рикошет в защитник топката мина на сантиметри от страничната греда.

Три минути по-късно Гуарин нанесе страховит удар от дистанция и топката се насочваше близо до гредата, но Валдес се хвърли и направи блестящо спасяване с една ръка.

Барса сравнително бързо неутрализира натиска на Порто и отново овладя центъра на терена. При една контраатака извеждащо подаване към Педро не бе пресечено от двама защитници и нападателят на Барса излезе сам срещу вратаря, но накрая се замота и Елтон успя да му избие топката.

След това пък Меси получи извеждащо подаване и за втори път в мача преодоля Елтон и вкара на празна мрежа, но този път голът бе отменен заради засада.

Макар да направи няколко страхотни спасявания, Валдес имаше и колебливи намеси. Едно негово ненужно излизане извън наказателното поле предизвика сериозно напрежение, тъй като Масчерано не го видя и го прехвърли с глава, но малко пред вратата Абидал се пребори с Хълк и изби топката в корнер.

В 78-та минута Порто имаше всички основания да претендира за дузпа, след като Абидал си поведе лошо топката в наказателното поле и Гуарин го изпревари за топката, а защитникът на Барса го срита със закъснялото си влизане. Съдията обаче си замълча.

Пет минути преди края Порто остана с човек по-малко, тъй като за втори жълт картон бе изгонен Роландо. Причината бе професионален фаул срещу Меси при бърза контраатака на аржентинеца.

И Барса мигновено се възползва от численото си преимущество, като резервата Сеск Фабрегас вкара втори гол две минути по-късно. Той се включи на скорост в наказателното поле и след перфектна асистенция от Меси овладя на гърди и от въздуха простреля Елтон.

При това положение носителят на трофея в Лига Европа изпусна нервите си и Фреди Гуарин направи безумно влизане в краката на Масчерано, за което напълно справедливо получи директен червен картон.

В последната минута на мача Барса можеше да вкара и трети гол. Фабрегас изведе Дани Алвеш по крилото и след като бразилецът почти достигна близката греда, чукна назад към Иниеста. Неговият удар от точката на дузпата обаче бе спасен блестящо от Елтон.


Барселона - Порто 2:0

1:0 Меси 38
2:0 Фабрегас 88

Червени картони: Роландо 86, Гуарин 90


Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Абидал, Адриано (63 Бускетс), Кейта, Шави, Иниеста, Меси, Педро (80 Педро), Вия (61 Вия)

Порто: Елтон, Сапунару, Роландо, Отаменди, Фусиле, Гуарин, Соуса (77 Фернандо), Моутиньо, Кристиан Родригес (69 Варела), Клебер (77 Белуши), Хълк
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати