19 Март 2024 г. Вторник

ГЕРБ се борят с Калфин, но не и с Кунева

2011-08-26 17:01:06

"БСП е основният опонент на ГЕРБ за президентския вот. Меглена Кунева не ни притеснява".

Това заяви шефът на предизборния щаб на управляващите и вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV. 
За местните избори управляващите имат програма минимум и програма максимум.

"Минималната цел е постигане на резултата от изборите през 2007 година. Това означава да сме първа политическа сила, да имаме кметове в над девет областни града. Реалният резултат е 10-12 кметове, а отличният – 16", каза още Цветан Цветанов.

ГЕРБ си е поставило за цел да влезе и в смесените региони, които традиционно се „държат“ от ДПС.

"Важно е да влезем сериозно в тези смесени райони, за да неутрализираме страха, който продължава да цари там. 2013 г. се надяваме, че ДПС ще бъдат неприятно изненадани от резултатите, които ще получим в местата, които по традиция са на Доган", смята Цветанов. 

МВР шефът отново нападна съдебната система този път за задържането на "новия наркобос на София" Христо Байков.

Вицепремиерът повтори, че полицията не задържа Байков за първи път. "За пореден път го задържаме, защото при предишни акции съдът не счете за нужно да го арестува с мотива, че наркотиците не били негови, защото не са намерени в дома му", обясни Цветанов.

Той допълни, че ако Байков е бил покровителстван от МВР, това е било на ниво районно управление.

"Когато се съберат доказателства за служители от другата страна на барикадата, полагаме максимални усилия да ги разобличаваме и отстраняваме", добави Цветанов и обеща, че няма да бъде допуснато съществуването на емблематични за годините на прехода лица.

Цветанов отрече да хвърля камъни в градината на съдебната система. Той даде пример за случай на българин в САЩ, за когото е разговарял с американския посланик Джеймс Уорлик.

След тежко престъпление мъжът бяга от Щатите, задържан е в Перу. Там е оставен под домашен арест и изчезва отново. Прибира се в България и отново е задържан, но след нова мярка "домашен арест" бяга пак.

 

"Така сравняваме българския съд с този в Перу. Надявам се да стигнем нивото във Великобритания, където само за подстрекателство за хаоса веднага съдебната система взе мерки, които да съответстват на интересите на обществото", коментира вътрешният министър.

Цветан Цветанов за пореден път отказа да коментира думите на финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на парите от бюджета за МВР за сметка на образование, наука и култура.

Мотивът – темите за бюджета и управлението трябва да се коментират в друг формат – на ниво Министерски съвет и парламентарна група.

Вътрешният министър обаче подчерта, че е "колективен играч" и се съобразява с решенията на останалите министри, дори те да не съвпадат с неговите виждания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати