19 Март 2024 г. Вторник

Bloomberg: Гръцкият бизнес пирува с ниски данъци в България

2011-08-26 14:53:05

България може и да е най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), но за Йосиф Комнинакидис тя е убежище от дълговата криза в родната му Гърция, където предприемачът е изгубил 30% от бизнеса си за производство на дънкови облекла, пише Bloomberg.

Staff Jeans & Co. Intex, на която Комнинакидис е изпълнителен директор, има шивашка фабрика в град Раковски, на около 180 км от Гърция.

Staff Jeans е една от над 2000 гръцки компании, опериращи в България, 40% от които са регистрирани от началото на година, разкриват данни на Националната агенция за приходите (НАП) в София.

„Заради по-ниските данъци и заплати оперативните разходи в България са много по-ниски от тези в Гърция. Данъчното законодателство в България е доста по-опростено, ясно и предвидимо“, коментира Комнинакидис.

България привлича широк спектър гръцки компании от Coca-Cola Hellenic Bottling Co. SA до Hellenic Petroleum SA (ELPE), заради рестриктивните мерки на гръцкото правителство за повишаване на данъците, които задълбочават допълнително рецесията в страната.

Правителството на южната ни съседка гласува бюджетни съкращения в размер на 78 млрд. евро, в замяна на втори спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

През 2012 г. гръцкият дълг се очаква да достигне 161% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцката икономика ще се свие с над 3,8% през тази година, след като се понижи с 4,4% през 2010 г. и 2% през 2009 г.

През първото тримесечие на годината безработицата в страната е достигнала рекордните 15,9%. Най-тежко е в гръцките провинции Тракия и Македония – безработните през май са били 20,2%.

Загуба на доверие

Пред компаниите в Гърция няма особена перспектива за растеж на продажбите и разрастване на бизнеса, тъй като потребителите са изгубили надежда за успешен изход от кризата, посочва базираната в Атина Фондация за икономически и индустриални изследвания.

80% от участвалите в проучване на Фондацията очакват влошаване на финансовото си състояние през 2012 г. За сравнение, през юни този процент е бил 76.

От друга страна, българската икономика има какво да предложи на гръцкия бизнес.

С 10% корпоративен данък и данък личен доход България може да се похвали с най-ниските данъчни ставки в ЕС.

По данни на ЕК през тази година правителственият дълг на София е едва 18% от БВП на страната – третата най-ниска дългова тежест в ЕС след Естония и Люксембург.

За сравнение, дълговата тежест в Гърция през 2011 г. е 158%.

България, която има най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, се нарежда на 51-во място сред 183-те страни в класацията на Световната банка (СБ) и International Finance Corp. за най-добри бизнес условия – същата позиция като през 2010 г.

За последната година южната ни съседка е паднала в класацията с 12 позиции до 109-то място.

„В еврозоната Гърция е неконкурентоспособна и е очевидно, че гръцките компании идват в България в търсене на по-ниски производствени разходи, за да се спасят от твърде скъпото евро“, казва Стюарт Томпсън, мениджър на базираната в Глазгоу Ignis Asset Management, управляваща активи за 120 млрд. долара.

Папандреу планира да обложи заплатите с допълнителни 1% до 5%, да повиши данъците на ресторантите и баровете, да наложи по-висок акциз върху горивата и да понижи прага за освободените от данъци доходи, в опит да овладее бюджетния дефицит.

От началото на годината основният борсов индекс в Атина ASE е изгубил 34% и заедно с водещите индекси в Кипър и Египет се нарежда сред трите най-слабо представящи се в света.

За същия период българският Sofix е спечелил 1,3%.

Сред гръцките компании, които оперират в България, се нареждат Fourlis Holdings SA – компанията партньор на IKEA за региона, както и строителните компании Ellaktor SA и Terna SA.

Неотдавна Jumbo SA, най-голямата гръцка верига за детски играчки, отвори 4 магазина в България.

По данни на НАП, от началото на годината у нас са регистрирани около 800 гръцки компании, повечето от които в Благоевградско.

„Повечето от компаниите, регистрирани в България през тази година, идват, за да се възползват от по-ниските данъци или просто за да купят по-евтини имоти и коли“, казва Панагиотис Коуцикос, председател на базираната в Атина Гръцко-българска търговска камара.

Между 2000 и 2009 г. гръцките инвестиции в България са достигнали 7,63 млрд. евро и представляват около 5% от общите гръцки инвестиции в чужбина за периода, сочат данни на Евростат.

През 2010 г. Гърция е инвестирала в България около 160 млн. евро, става ясно от статистиката на централната банка в София.

Все пак България е изправена пред известни рискове, тъй като финансовата нестабилност на еврозоната може да засегне възстановяването на страната.

Почти 1/3 от банките в България са дъщерни филиали на гръцки банки, като Piraeus Bank SA, Alpha Bank SA и National Bank if Greece SA.

През второто тримесечие на годината растежът в България се е забавил до 1,9% на годишна база от 3,4% за периода януари – март.

През тази година правителството в София очаква българската икономика да нарасне с 3,6%, а през 2012 г. - с 4,1%.

Източна Европа остава изложена на „сериозен риск“ от финансовата нестабилност в еврозоната, като рискът е най-висок за балканските съседи на Гърция, като България, се казва в публикуван на 22 юли доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според Комнинакидис от Staff Jeans & Co. Intex, който има 1000 служители в четири фабрики в България обаче, тези рискове са съвсем приемливи.

Той споделя, че неговата компания има несъбрани плащания за над 2 млн. евро от фалирали клиенти в Гърция.

„Опитваме се да останем на повърхността, като се възползваме от ниските производствени разходи тук“, казва Комнинакидис.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати