Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Бизнес arrow Седем банки не издържаха стрес теста

Седем банки не издържаха стрес теста

  Print E-mail
2010-07-24 00:20:16
източник: bnews.bg

Четиримесечният тест за устойчивост набанките завърши с провал за седем банки - пет испански и по една от Германия и Гърция.

Седем от всички 91 банки в Европа, които бяха подложени на тестове за устойчивост, не са ги издържали. Това съобщи тази вечер комитетът на европейските банкови надзорни органи.

Той организира четиримесечни тестове за устойчивост на банки от 20 държави, като институциите трябваше да покажат дали могат да оцелеят при бъдещи икономически сърресения, предаде ВВС.

Неиздържалите теста са пет испански банки - Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim и Cajasur. Другите две са германската Hypo Real Estate и гръцката ATEBank.

Целта е да се разбере дали дълговата криза в Европа е преодоляна и доколко е устойчива банковата система. Има мнения, че каквито и да са резултатите, тестът ще предизвика смут.

Седемте банки, които се провалиха на теста, ще имат нужда от 3.5 млрд. евро свеж капитал, за да покрият поставените им стандарти, съобщиха от комитета.

Така или иначе всички крупни банки в Европейския съюз са издържали тестовете за устойчивост, което беше определено като добра новина от експертите.

Без проблеми в България

 

„Европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност", се казва в изявление на БНБ по повод на теста за устойчивост на европейската банкова система (стрес-тест). От националната банка припомнят, че той е организиран по решение на ЕКОФИН и е координиран от Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS) в сътрудничество с Европейската централна банка, Европейската комисия и консолидиращите национални надзорни органи.

„Стрес тестът" показва, че банковата система в България е стабилна. Нямаме проблем с българските банки", отбеляза и премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Панорама" на БНТ.

Целта на теста бе да се оцени капацитета на европейската банкова система да посрещне бъдещи хипотетични неблагоприятни развития, свързани с кредитния, пазарния и суверенен риск, да се разсеят съмненията за слабости в сектора и да се възстанови кредитирането на междубанковия пазар. В теста са участвали общо 91 банки - 26 големи паневропейски банкови институции, както и 65 банки, които са с ключова роля за националните банкови системи, от 20 страни от ЕС. Тези банки покриват над 65% от консолидираните активи на банковата система на ЕС. Тестът за устойчивост е извършен на най-високо консолидирано групово ниво от самите банки в тясно сътрудничество с консолидиращите национални надзорни органи.

http://stress-test.c-ebs.org/firstresults.htm.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  Новини За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Така всъщност, ако страната ни беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да е с 25 позиции по-нагоре в доклада на ...
  Новини Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?