Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow Икономика arrow Новите кредити поевтиняват леко и през юли

Новите кредити поевтиняват леко и през юли

  Print E-mail
2011-08-26 04:51:23
източник: dnevnik.bg

По-голяма част от лихвите по кредити за бизнеса и домакинствата са спаднали леко през юли спрямо юни, показва статистиката на БНБ. Намалението е основно по нови заеми, докато за старите промяната е по-осезаема, ако се сравнява с нивата отпреди година.

При депозитите намалението на годишна база на заемите за бизнеса не е за всички, а по новите и старите в евро, както и по старите в левове.

Представители на бизнеса коментираха, че не са усетили намаление на лихвите по кредити за последните месеци, но в момента повечето от тях смятат, че могат да се договорят сравнително добри условия.

Според Цветан Лъжански, изпълнителен директор на бутилиращата компания "Девин", компаниите с добри отчети, които нямат финансови проблеми и висока задлъжнялост, в момента могат да се споразумеят за добри условия по заеми. Това обаче не важи за тези с лоши отчети, смята Лъжански. Той посочи, че миналата година "Девин" е успял да промени условията по банкови заеми с по-изгодни.

Валентина Ралева, изпълнителен директор на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, смята, че реално намаление на лихвите няма, дори и за тези, които предоговарят.

"Ние като фирма започнахме да работим директно с европейски банки, не с клоновете им тук, а в съответната държава", каза Ралева. По думите й така "Захарни заводи" е взел заеми на много изгодни лихвени нива от 4-5% годишно, докато българските банки предлагат кредити за над 7%, дори в някои случаи и над 10 на сто.

През юли средната лихва по нови кредити в левове за бизнеса е била 9.46% при 10% преди година.
"Ако български банки си осигуряват евтин ресурс за финансиране от майките си в чужбина и отпускат по-скъпо кредити вероятно просто си увеличават печалбата", коментира Ралева.

Цветан Лъжански смята, че към европейските банки могат да се обръщат директно големи компании, но малки и средни предприятия нямат такава възможност.

Изпълнителният директор на "Неохим" Димитър Димитров каза, че тяхната компания работи с български банки, засега смятат, че са постигнали възможно най-добрите условия, но ако имат възможност за по-ниски лихви, биха се обърнали към чужди финансови институции.

Изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев коментира, че през последните месеци сериозно раздвижване на банковия пазар не е имало, което е обичайно за лятото, тъй като институциите изчакват и се подготвят за активния си период на промоции през есента и зимата.

Според него ръст в лихвите по някои кредити може да има заради изтичане на пролетни промоции на банките, които са били удължени до началото на лятото. Той очаква през следващите месеци да има по-изгодни предложения за заеми с намаление на лихвите до 0.1-0.3%.

През юли сериозно е паднал годишният процент на разходите за новите жилищни кредити в левове – той вече е 8.23% при 10.20% през юли миналата година.

Тихомир Тошев прогнозира лек спад на лихвите по депозити, като според него нуждаещи се от свеж ресурс банки могат да пуснат промоции в близките месеци в опит да наберат пари. Той смята, че проблемите със световната икономика и капиталовите пазари засега няма да се отразят сериозно у нас, тъй като банките имат достатъчно ресурс от вътрешния пазар.

Според Цветан Лъжански обаче кризата в еврозоната и проблемите в САЩ могат да доведат до затягане на кредитирането през следващите 6 до 12 месеца.

Евровите депозити за домакинствата вече носят 4.79% за нови договори при 4.67% доходност през юни. За старите депозити лек спад има в лихвите на левовите (5.58%), а тези в евро са почти без промяна, на ниво 4.87%. През юли новите заеми в левове пък са отпускани с по-ниска лихва – 5.33%, при 5.42% през юни.

Старите жилищни заеми в левове за домакинствата са с 9.33% лихва, с 0.03 пункта ръст спрямо юни. За сравнение – новите жилищни кредити в националната валута са поевтинели с 0.12 процентни пункта за месец.

Малко по-различна е ситуацията при бизнес заемите – лихвата на новите е 9.46% за последния месец, с 0.08 пункта понижение спрямо юни. При старите намалението е с 0.11 пункта за месец.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?