24 Април 2024 г. Сряда

Новак Джокович - машината, която трудно ще бъде победена на US Open

2011-08-26 04:13:24
Ако Рафел Надал успее да изтръска бръмбарите от главата си и изнамери по-ефективна игра срещу световния номер 1 в тениса Новак Джокович, както го направи срещу Роджър Федерер, може да се очаква нов много вълнуващ финал на US Open.

В следващите две седмици Ню Йорк, градът, който никога не спи, ще бъде арена на тежки битки в тениса. По начина на поставяне на играчите в схемата - Джокович като номер едно, следван от Надал, Федерер и Анди Мъри, спокойно може да се прогнозира повторение на полуфиналите от "Уимбълдън".

Ноле срещу Федерер, Рафа срещу Мъри, а оттам нататък нека по-добрият грабне лъвския пай от рекордния награден фонд - 23.7 млн. долара. Американците са приготвили 1 милион повече от миналата година, като за шампионите при мъжете и жените има гарантирани по 1.8 млн. долара.

За 24-годишния сърбин това ще бъде първият турнир от Големия шлем, в който влиза като номер 1 от световната ранглиста и като безспорен фаворит. Този сезон Джокович спечели Australian Open и "Уимбълдън", загуби полуфинала на "Ролан Гарос" от Федерер, но пък събра пет трофея от "Мастърс" турнири, като има общо 57 победи и само две загуби.

Веднъж от Федерер в Париж и втори път миналата неделя от Мъри на финала в Синсинати, и то защото се отказа заради болки в рамото. Контузията породи известна загриженост в неговия лагер. Причината за неразположението е прекалено много тенис, който Джокера игра през последните няколко месеца. За успокоение на своите фенове обаче той публикува на своя Twitter канал уверение как рамото му ще си бъде съвсем наред за US Open.

Определено Ноле се чувства господар на твърдата настилка и има два финала в Ню Йорк. Там обикновено изважда най-добрия си тенис, а показателите са му най-впечатляващите от времето на Джон Макенроу.

Рафа търси пътя

Само преди две седмици чичо Тони обясни на целия свят, че представянето на Рафа не може да е "по-зле" от това, което показа в последните два турнира в Монреал и Синсинати. След като отстъпи на Марди Фиш в четвъртфиналите на "Мастърс" в Синсинати, Надал се съгласи, че е далеч от най-доброто си ниво. "Движението ми по корта не е перфектно.

Правя повече грешки от нормалното за мен, особено от форхенд. Трябва да навлизам повече в корта, да съм по-агресивен. Не знам дали ще бъда в максимално добра форма, но ще направя всичко възможно", каза номер 2 в света.

Рафаел среща два вида проблеми, когато играе срещу Джокович - технически и психологически. Тони Надал дава пример с това, което се случи на "Уимбълдън"В Ню Йорк Рафа ще се бори с всяка фибра на тялото си, коментира "Блумбърг". За да спечели,  му трябва повече концентрация, и то още в първите кръгове на турнира. Премине ли ги без много сътресения, той отново ще влезе в ролята на опасен и труден за побеждаване играч."

Големият въпрос се върти около това какви корекции може да направи в играта си, ако се изправи срещу Джокович, така че да не загуби от сърбина за шести пореден път.

Резервът на Федерер е във форхенда

Въпреки че сега за Федерер не се говори толкова много, 30-годишният швейцарец си остава твърдо в сметките. Той не можа да направи голям сезон и е далеч от стандартите си от миналото със само една титлата, и то още в началото на годината. Федерер игра два полуфинала в "Мейджър" турнири и загуби финала на "Ролан Гарос" срещу Надал. Швейцарецът обаче не е пропускал сезон, в който да не спечели нещо от Големия шлем от 2002 г. Правил го е пет пъти в Ню Йорк от 2004 до 2008 г.

Сега ще има нова трудна задача да остане фокусирани във всеки кръг, така както го направи на "Ролан Гарос". Ако Федерер успее да пусне в ход цялото разнообразие от удари, той ще бъде труден противник за всеки в Ню Йорк. Важно е да не губи психическа устойчивост, както го направи срещу Цонга на четвъртфиналите на "Уимбълдън". Големият въпрос ще бъде и сигурността на неговия форхенд, заради което се провали срещу Томаш Бердих в Синсинати.

Шотландецът Мъри има игра, с която може да спечелят най-после титла от Големия шлем. Стига обаче да не се разпадне заради напрежението от очакванията да стане първият играч от Великобритания, който ще спечели Голям шлем от времето на Фред Пери през 1936 г. Той има три финала - един от US Open и два от Australian Open.

Миналата седмица Мъри игра най-добрия си тенис в Синсинати и спечели титлата, когато Джокович се оттегли заради болки в рамото. Шотландецът направи блестящ старт преди US Open. За да успее, той трябва да играе още по-стабилно и агресивно в решаващите моменти срещу най-добрите играчи.

Готови за обрат

Има обаче няколко играчи, които винаги са готови да объркат сметките. Марди Фиш например е най-последователният тенисист след Джокович това лято. Той е единственият американец в топ 10 в ATП и неговата нова и подобрена игра му донесе до номер седем в света.

Той вече има игра, с която може да спечели турнира в Ню Йорк, но ще трябва да победи най-малко двама от четирите големи преди това. След победата му над Рафаел Надал дойде и апетитът му да се бори за трофея. Марди може да победи най-добрите играчи, но ще му трябва много издръжливост втората седмица.

Аржентинецът Хуан Мартин дел Потро още лежи на лаврите, които си постла след победата над Федерер в пет невероятни сета на финала през 2009 г. Той пропусна сезон 2010 заради контузия на китката. Сега обаче се оформя като трън в очите на топ опонентите си в ранния стадий на турнира и би могъл да преначертае хода на турнира.

Шансовете на французина Жо-Вилфред Цонга да навлезе все по-дълбоко в схемата в Ню Йорк също се определят като много големи. Той показа признаци, че има желание дори за победа, както и че е напълно годен и без контузии. Проблемът му е с психиката по време на решаващите точки, когато играе с големите асове. Въпреки това Цонга има победи срещу Федерер тази година, което му дава допълнително увереност и за Ню Йорк.

Завръщането на големите


След като белгийката Ким Клайстерс обяви, че няма да защитава титлата си, полето в шампионата тази година е пълно с обещания от бивши победителки, които умират от желание да спечелят най-голямата награда в Голямата ябълка. Потокът включва четири бивши шампионки - Серена Уилямс (3), Винъс Уилямс (2), Мария Шарапова (1) и Светлана Кузнецова (1). Освен тези водещи дами на миналото десетилетие в елитния клуб влизат Петра Квитова и сензацията от Китай На Ли.

Може да се каже, че Серена Уилямс е фаворит за пореден път за титлата. След като стигна четвърти кръг на "Уимбълдън", което бе вторият турнир след завръщането от една дълга година на множество контузии, Серена спечели титлите в Станфорд и Торонто. Това я върна в топ 30 в класацията на WTA и отново доказа темперамента си срещу тенисистки като Марион Бартоли и Мария Шарапова. Ако издържи физически без контузии, е много вероятно Серена да спечели победа в Ню Йорк.

Финалистката от "Уимбълдън" Шарапова е също толкова впечатляващ претендент за короната тази година. Откакто спечели шампионата в Рим и титлата в Синсинати, шампионката от 2006 г. отново е в светлината на прожекторите. Този път има всички основания, стига да се пребори с непредизвиканите грешки и сервиса, които биха могли да я предадат.

По-голямата сестра Винъс Уилямс помогна на Серена да доминира през последното десетилетие, като двете си поделиха общо 20 титли от Големия шлем. Мнозина прогнозират, че времето на Винъс на корта е изтекло заради ниското ниво на физическа подготовка. Но двукратната шампионка (2000, 2001) все още притежава сила, с която трябва да се съобразяват. Без титла повече от година, Винъс Уилямс е опитен играч на твърд корт и има опит и силата да изненада най-добрите в този спорт.

Петата в схемата Петра Kвитова е изключително последователна през последните 12 месеца. Скромната чехкиня има четири титли тази година, които включват в Бризбейн, Париж и Мадрид. За най-голямото й предимство се сочат изключителната психическа издръжливост и уникалния сервис с лявата ръка, който е истински убиец, дори и срещу най-техничните опонентки.

Номер 1 в света Каролин Вознячки добави още една титла в кариерата си от Ню Хейвън, само дни преди началото на US Open. Сега е времето датчанката да спечели първия си трофей от Големия шлем и така да затвори устата на критиците. Само трябва да намери начин да спечели седем мача поред и само времето ще покаже дали може да го направи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати