Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юни 3
Начало arrow Политика arrow Райчев: Новата линия на ГЕРБ е Борисов – Строителя

Райчев: Новата линия на ГЕРБ е Борисов – Строителя

  Print E-mail
2011-08-25 06:47:41
източник: actualno.com

Първоначалната подкрепа за ГЕРБ беше свързана и с това, че българинът винаги обича да върви с победителя. Ако имаме свиване, това не е разочарование на същинските, устойчивите симпатизанти на ГЕРБ, това е разочарованието на онези, които са тръгнали с победителя. Това каза политологът Румяна Коларова в интервю за Нова телевизия. Мисля, че с оглед на предстоящите избори може да се каже, че обръщането на тенденцията в публичните нагласи към ГЕРБ е свързана със смяна на стратегията и тя е ориентирана към предстоящите избори, посочи Коларова. Колкото и да се строят магистрала, ясно е, че партиите не строят просто ей така, добави още политологът, предаде КРОСС.

Първоначално ГЕРБ заложиха на двуполюсното положение, срещу комунистите. И в един момент стратезите на предизборната кампания на управляващите усетиха, че това ги води към конфигурацията – „всички срещу ГЕРБ”. И в този момент се усетиха, че трябва да сменят темата, онова, за което ще се говори през следващите месец и половина. Избраха тема, която не ги противопоставя срещу всички останали, каза още Коларова.

Според Коларова големият проблем на Росен Плевнелиев е говоренето. Може би това ще бъде кандидатът на ГЕРБ, но личностният му профил ще се разминава с очакванията на хората за президент, заяви още Коларова и добави „за мен той ще бъде много не на място”.

По отношение на предстоящите избори – Румяна Коларова каза, че Доган е в доста рискова ситуация. Според мен подкрепата на ДПС за Румен Христов е добра стратегия и има по-малки рискове, заяви Коларова.

За ситуацията в БСП и смяната на Станишев, политологът коментира, че големият проблем на Първанов е, че няма път навън. Връщането му в БСП ще бъде път назад и ще бъде деструктивно. На мен ми се иска президентът Първанов да намери друг ориентир за своята лична и политическа кариера, към фондации, но не и в политиката.

По темата социологът Андрей Райчев заяви по отношение на рейтинга на ГЕРБ, че през месеците ноември – декември е започнало рязко да спада доверието към тях. В последните месеци стойностите на доверието са постоянни. По думите на Райчев обяснението за това е, че ГЕРБ са сменили линията. „Първата линия, която не им донесе успех, макар че им трупаше точки, бе Бойко Борисов Отмъстителя. Всичко това вървеше с нарастващ темп. Показването на това колко е лошо старото управление също вдигаше рейтинга на управляващите. Новата линия сега е отчетлива – Бойко Борисов – Строителя”, посочи още Райчев. „Всеки ден се откриват бензиностанции, пречиствателни станции, какво ли не, което е по-разумна линия и даде успех”, добави социологът.

По отношение кандидатурата за президент на ГЕРБ за предстоящите избори, Андрей Райчев заяви, че към момента Росен Плевнелиев е най-подходящият кандидат, той има рейтинг по-висок от премиера. Той ще им свърши най-много работа, добави Райчев.

Не мога да бъда сигурен, че Плевнелиев ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, дори самият Плевнелиев не може, каза Райчев.

На въпрос за предстоящите избори Андрей Райчев заяви, ако ДПС реши да подкрепи някой от Калфин и Кунева, ще има принципно разместване на пластовете. Не знаем още решението на Доган и заради това не можем да разсъждаваме много, посочи още Райчев.

По отношение на това дали ще бъде сменен лидерът на БСП, социологът заяви, че БСП е много сложен организъм, състоящ се от приблизително 30 локални организации. Балансът там е властта, заяви Райчев. Връщането на Георги Първанов ми се вижда 90 на сто сигурно и абсолютно изключвам вариант за някакво сбиване между Станишев и Първанов, подчерта Райчев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?