20 Април 2024 г. Събота

Райчев: Новата линия на ГЕРБ е Борисов – Строителя

2011-08-25 06:47:41

Първоначалната подкрепа за ГЕРБ беше свързана и с това, че българинът винаги обича да върви с победителя. Ако имаме свиване, това не е разочарование на същинските, устойчивите симпатизанти на ГЕРБ, това е разочарованието на онези, които са тръгнали с победителя. Това каза политологът Румяна Коларова в интервю за Нова телевизия. Мисля, че с оглед на предстоящите избори може да се каже, че обръщането на тенденцията в публичните нагласи към ГЕРБ е свързана със смяна на стратегията и тя е ориентирана към предстоящите избори, посочи Коларова. Колкото и да се строят магистрала, ясно е, че партиите не строят просто ей така, добави още политологът, предаде КРОСС.

Първоначално ГЕРБ заложиха на двуполюсното положение, срещу комунистите. И в един момент стратезите на предизборната кампания на управляващите усетиха, че това ги води към конфигурацията – „всички срещу ГЕРБ”. И в този момент се усетиха, че трябва да сменят темата, онова, за което ще се говори през следващите месец и половина. Избраха тема, която не ги противопоставя срещу всички останали, каза още Коларова.

Според Коларова големият проблем на Росен Плевнелиев е говоренето. Може би това ще бъде кандидатът на ГЕРБ, но личностният му профил ще се разминава с очакванията на хората за президент, заяви още Коларова и добави „за мен той ще бъде много не на място”.

По отношение на предстоящите избори – Румяна Коларова каза, че Доган е в доста рискова ситуация. Според мен подкрепата на ДПС за Румен Христов е добра стратегия и има по-малки рискове, заяви Коларова.

За ситуацията в БСП и смяната на Станишев, политологът коментира, че големият проблем на Първанов е, че няма път навън. Връщането му в БСП ще бъде път назад и ще бъде деструктивно. На мен ми се иска президентът Първанов да намери друг ориентир за своята лична и политическа кариера, към фондации, но не и в политиката.

По темата социологът Андрей Райчев заяви по отношение на рейтинга на ГЕРБ, че през месеците ноември – декември е започнало рязко да спада доверието към тях. В последните месеци стойностите на доверието са постоянни. По думите на Райчев обяснението за това е, че ГЕРБ са сменили линията. „Първата линия, която не им донесе успех, макар че им трупаше точки, бе Бойко Борисов Отмъстителя. Всичко това вървеше с нарастващ темп. Показването на това колко е лошо старото управление също вдигаше рейтинга на управляващите. Новата линия сега е отчетлива – Бойко Борисов – Строителя”, посочи още Райчев. „Всеки ден се откриват бензиностанции, пречиствателни станции, какво ли не, което е по-разумна линия и даде успех”, добави социологът.

По отношение кандидатурата за президент на ГЕРБ за предстоящите избори, Андрей Райчев заяви, че към момента Росен Плевнелиев е най-подходящият кандидат, той има рейтинг по-висок от премиера. Той ще им свърши най-много работа, добави Райчев.

Не мога да бъда сигурен, че Плевнелиев ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, дори самият Плевнелиев не може, каза Райчев.

На въпрос за предстоящите избори Андрей Райчев заяви, ако ДПС реши да подкрепи някой от Калфин и Кунева, ще има принципно разместване на пластовете. Не знаем още решението на Доган и заради това не можем да разсъждаваме много, посочи още Райчев.

По отношение на това дали ще бъде сменен лидерът на БСП, социологът заяви, че БСП е много сложен организъм, състоящ се от приблизително 30 локални организации. Балансът там е властта, заяви Райчев. Връщането на Георги Първанов ми се вижда 90 на сто сигурно и абсолютно изключвам вариант за някакво сбиване между Станишев и Първанов, подчерта Райчев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати