29 Март 2024 г. Петък

Жарсенал възкръсна от пепелта

2011-08-25 04:30:34
С вдъхновена игра през второто полувреме Арсенал обърна италианския Удинезе като гост и победи с 2:1 в реванша от квалификационния кръг за влизане в Шампионската Лига.

Така след победата с 1:0 на "Емиратс" преди седмица "артилеристите" влязоха в груповата фаза на най-престижния европейски турнир.

Също както и в първия мач обаче Арсенал трябваше да преживее тежки моменти, тъй като Удинезе игра много добре през първото полувреме и удари две греди, а малко преди почивката поведе в резултата след красив гол на Антонио ди Натале.

В този момент нещата изглеждаха много мрачни за отбора на Арсен Венгер, който в последните три мача изобщо не прилича на себе си, а морала на тима бе под нулата след трансферите на Сеск Фабрегас и Самир Насри.

Точно в този момент обаче блесна новото попълнение Жервиньо, на което се възлагат големи надежди за новия сезон. Дошлият от Лил нападател изработи решителния изравнителен гол, отбелязан от Робин ван Перси.

След това и Войчех Шчесни даде своя принос, спасявайки дузпа на Ди Натале, а накрая Тио Уолкът сложи точка на спора с гол в 69-та минута.





От състава на Арсенал продължаваше да отсъства националът Джак Уилшър, както и защитниците Лоран Косиелни и Киерън Гибс. Арсен Венгер обаче можеше да разчита на Жервиньо и Емануел Фримпонг, които са наказани в английската Висша Лига заради картони.

"Артилеристите" започнаха много силно още от първия сигнал на съдията. Не бяха минали и 40 секунди, когато Жервиньо получи добра топка по лявото крило, след това финтира елегантно защитник до наказателното поле и навлезе навътре, но опитът му да поднесе на Ван Перси на метър пред голлинията бе пресечен от вратаря.

Две минути по-късно Тио Уолкът нанесе много плътен удар от двайсетина метра и се наложи Ханданович да боксира със затруднение.

В 9-та минута Антонио ди Натале вкара много красив гол с удар от воле, но попадението правилно бе отменено поради засада.

Арсенал продължи да играе смело и последваха нови два удара на Жервиньо, вторият от които от позиция сам срещу вратаря, но от много малък ъгъл нападателят не можа да преодолее Ханданович.

Постепенно обаче домакините се окопитиха и на свой ред заиграха много офанзивно. В 17-та минута те удариха греда, след като Ди Натале игра добре в наказателното поле и центрира, но Армеро от два метра чукна в страничната греда.

Малко по-късно при друга бърза атака самият Ди Натале отправи мигновен удар от 20 метра, но Шчесни се хвърля и улови топката.

Още в следващата атака Ди Натале бе дори още по-близо до гола. След поредната атака по дясното крило последва ниско центриране в наказателното поле и при близката греда засече на два метра от вратата, но удари страничния стълб.

След тези динамични минути играта се поуспокои за кратко, а след това дойдоха две интересни ситуации пред вратата на Удинезе. Първо защитата на италианците изчисти лошо топката в краката на Ван Перси, но той от границата на наказателното поле стреля над вратата.

В 32-та минута пък Тио Уолкът направи уникален пропуск. Жервиньо финтира защитник в наказателното поле и му поднесе топката на тепсия на точката на дузпата, но ударът от упор на Уолкът бе спасен като по чудо от Ханданович. При последвалото разиграване и Ван Перси пробва удар, но не толкова опасен и отново Ханданович спаси.

На другия край на терена Ди Натале достигна една дълга топка на далечната греда, но от почти нулев ъгъл не успя да преодолее Шчесни.

В 39-та минута обаче капитанът на Удинезе вече бе безпощаден. Той получи центриране в наказателното поле между Джору и Дженкинсън, но позицията изглеждаше доста трудна за удар с глава. Ди Натале обаче придаде на топката изключително прецизна парабола, която прехвърли Шчесни и след удар в гредата влезе в мрежата.

Голът вдъхнови домакините и след три минути те имаха ново добро положение, при което Армеро нанесе топовен удар от границата на наказателното поле, но топката мина малко над напречната греда.

В самия край на полувремето Алекс Сонг засече с глава центриране от корнер на метър от далечната греда, но вратарят спаси.

На полувремето Арсен Венгер замени доста непродуктивният Фримпонг с Томаш Росицки и това сякаш оживи играта на Арсенал.

При една атака по крилото Тио Уолкът преодоля защитник и опита удар по земя, но не можа да преодолее Ханданович.

В 55-та минута обаче най-активният футболист на гостите Жервиньо избухна и изработи решителния изравнителен гол. Кот д'Ивоарецът преодоля с остър демараж пазача си в наказателното поле и  от аутлинията поднесе назад пред вратата, където Ван Перси само подложи крак и засече в мрежата.

Този гол означаваше, че Удинезе трябва да вкара цели две попадения, за да продължи напред. И домакините можеха почти веднага да вкарат първия от тях, след като в 58-та минута спечелиха дузпа заради игра с ръка на Вермаелен в наказателното поле.

Антонио ди Натале застана зад бялата точка и нанесе нелош удар, но Шчесни с феноменална реакция изби в корнер. След центрирането от ъгловия удар Данило отправи ефектен ножичен удар, но отново Шчесни реагира и улови.

Пет минути след дузпата за Удинезе и Арсенал трябваше да получи такава, след като Сонг даде чудесен пас в коридор за Рамзи и защитник на Удинезе не успя да изчисти топката, като в последствие протегна крак и спъна уелсеца, но реферът остана безмълвен.

Арсенал обаче нямаше нужда от дузпа, тъй като бе поел контрол над мача. В 68-та минута Жервиньо развинти двама бранители на контраатака и отправи удар от добра позиция, но след рикошет изстрелът се омекоти и Ханданович улови.

Минута по-късно Тио Уолкът показа безспорно най-силното си качество - скоростта и сложи точка на спора. Крилото на Арсенал и Англия размени двойно подаване със Саня по лявото крило и надбяга пазача си, след което с удар с десния крак преодоля Ханданович.

Този гол явно дойде в повече на домакините и Екстранд си го изкара на Уолкът, удряйки го умишлено с лакът точно в брадата, с което почти нокаутира съперника си. Това трябваше да бъде задължителен червен картон, но съдията отново си замълча.

В 78-та минута Антонио ди Натале имаше последния си шанс за вечерта, получавайки извеждащ пас зад защитата, но диагоналният му удар със завъртане не бе точен.

Пет минути по-късно пък Удинезе можеше да изравни с лека доза късмет, когато едно центриране се насочи към вратата на Арсенал и топката удари страничната греда.

В последната минута на мача Арсенал пък можеше да вкара трети гол, но Ханданович спаси опасен удар на Ван Перси, а след това и добавка на влезлия като резерва Арман Траоре.


Удинезе - Арсенал 1:2

1:0 Ди Натале 39
1:1 Ван Перси 55
1:2 Уолкът 69

Удинезе: Ханданович, Данило, Неутон, Бенатиа (87 Паскуале), Екстранд, Армеро, Исла (83 Денис), Агйеманг, Асамоа, Пинци (63 Фабрини), Ди Натале

Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Джору, Дженкинсън, Фримпонг (46 Росицки), Сонг, Рамзи, Уолкът (91 Аршавин), Жервиньо (86 Траоре), Ван Перси
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати