19 Април 2024 г. Петък

Шефът на Apple подаде оставка

2011-08-25 04:21:35

Стив Джобс подаде оставка като генерален директор на Apple - технологичния гигант, който той основа някога в гараж заедно с двама съдружници, предадоха световните агенции.

Ройтерс определя решението на Джобс като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му "царуване" в корпорацията. То изглежда е резултат от неуточнения здравен проблем, който го принуди да излезе в отпуска по болест в началото на годината, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

55-годишният съосновател на Apple , който се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., а през 2009 г. му бе трансплантиран черен дроб, си взе почивка на 17 януари тази година за неопределен период от време, но не обясни заради здравословен проблем. Стив Джобс ще бъде заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - операционният директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник.

Самият Джобс е избран по свое желание за председател на съвета на директорите на компанията. Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в кратко писмо до съвета на директорите на "Епъл", не посочи мотивите си.

"Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на Apple , ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, ето че този ден дойде", пише Стив Джобс.

В същото време той планира да запази своето място в съвета на директорите на "Уолт Дисни", съобщи източник, близък до компанията.

Акциите на технологичния гигант поевтиняха рязко със 7 процента след новината до 357,40 долара. Те бяха спрени от търговия, преди да бъде обявено оттеглянето на Стив Джобс, като преди това бяха поскъпнали вчера с 0,7 процента до 376,18 долара.

", призова финансовият анализатор Колин Гилис.

Джобс основава компанията през 1976 г. заедно с Стив Возняк и Роналд Уейн. Той изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. Стив Джобс е отстранен от Apple  през 1985 г., което води до западане на компанията. Нещата се обръщат и тръгват отново нагоре, едва когато той е убеден да се върне в технологичния гигант през 1996 г.

Джобс представя през 2001 г. музикалния плейър iPod, като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone) и през 2010 г. на Ipad.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати