18 Април 2024 г. Четвъртък

Разкриха живота на древните траки

2010-07-24 00:11:58

Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти нанай-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати