29 Март 2024 г. Петък

Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете

2011-08-24 13:56:14

Кабинетът премахна ограничението за максималното финансиране на трансплантации на деца в чужбина, което не трябваше да надвишава трикратния размер на стойността на операцията у нас.

От днес се връща старият вариант на държавната субсидия за лечение на деца в чужбина, като се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение.

Така всяко дете, нуждаещо се от трансплантация, ще може да кандидатства за максималната субсидия от 180 000 лв. Ако необходимата сума за лечението му е по-голяма, то остатъкът отново ще трябва да се набира с дарения, обясниха от пресцентъра на здравното министерство.

Ограничението на държавната субсидия беше въведено в началото на юли. Тогава срещу нея се обявиха родители, пациенти и неправителствени организации.

Така при стойност на бъбречната трансплантация у нас 15 хил. лв. максимумът на държавната субсидия беше 45 хил. лв. на дете. Сумата не стигаше да покрие разходите на пациента, защото стойността на същата манипулация в Европа е между 80 и 100 хил. евро.

 

Това поставяше семействата пред една възможност – задължителното набиране на средства чрез дарения, за да покрият големия остатък.

"Знаете, че това решение беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонд за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно с допълнителни пари от бюджета", обясни здравният министър Стефан Константинов след заседанието на Министерския съвет.

Опасност за ново ограничение догодина няма, увери министърът, защото бюджетът на институцията непрекъснато се увеличава и догодина той ще бъде достатъчно голям – 8 млн. лв.

"Можем да сравним 2006 г., когато само 39 деца са били изпратени за лечение в чужбина и 2010 г., когато са били 276. Тази година вероятно ще бъдат над 300 деца. Фондът работи", увери Константинов.

За месеците на ограничения е имало откази за лечение на деца в чужбина само по медицински причини, уточни министърът, но не и заради недостиг на средства.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати