26 Април 2024 г. Петък

Пречиствателни станции по морето, ама друг път

2011-08-24 13:19:40

"Ахилесовата пета" на Българското Черноморие – липсата на пречиствателни станции, още дълго ще тежи на туристите. Държавата няма да отпусне средства за такива проекти, докато кметовете не дадат коректни данни за броя на жителите по места. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес.

След като премиерът Бойко Борисов се разходи из остров Свети Стефан край Черна гора, а след това посети и родните курорти, поръча на ресорните министри да се подготвят подобни проекти.

След заседанието на Министерския съвет се разбра, че предпроектните проучвания са готови. Оказва се, че най-тежка е ситуацията в Златни пясъци, Слънчев бряг, заедно със Свети Влас, Равда и Несебър и Созопол.

Логично общините е трябвало да подадат данни за броя на жителите и туристите през лятото и зимата, за да се изгради адекватна по обем пречиствателна станция в населеното място. И тук е първият проблем.

Регионалният министър беше „впечатлен“ от „жестоките разминавания“ между получените цифри и тези, записани в Министерството на туризма.

 

„Ако нямаме точни цифри, които да съвпадат от три различни източника, ние няма да налеем и един лев“, закани се регионалният министър Росен Плевнелиев на крайморските общини.

Докато данните за ползвателите по места не се синхронизират между общините, Националната статистика и Министерството на туризма няма да се строят пречиствателни станции. Това е решението, което са взели ресорните министри след заседанието на кабинета.

Най-големи са разминаванията в Созопол, заяви Плевнелиев, където общината е подала информация за 80 000 легла, а по документи в министерството се водят едва 2000.

"Когато трябва да плаща таксите на легло, цифрата е 2000, а когато трябва да се изгради скъпа пречиствателна станция, цифрата е 80 000“, възмути се той.

"Колко туристи и колко легла в крайна сметка има в Созопол?", зачуди се Плевнелиев.

Вторият проблем пред бъдещите проекти е свързан с евентуалното разрастване на курортите.

В подадените данни за община Несебър е посочено, че курортният град може да достигне капацитет между 350 000 и 650 000 легла след построяване на всички планувани хотели и жилищни сгради.

„Още колко ще го разрастваме Несебър? А защо не съответства на общия градоустройствен план на града? Всъщност такъв още няма, което е много удобно на кметовете, защото тогава се действа на парче“, коментира Росен Плевнелиев.

Така че пречиствателни станции по Черноморието ще има, когато общините подадат коректни данни, подчерта отново той.

Докато това стане, кабинетът ще задейства предварителни проекти по места за поставяне на тръби за дълбоководно заустване, за да не се изливат отпадъчните води по плажовете, обясни министърът.

Изграждането им ще трябва да приключи до края на май следващата година и ще струва между 15 и 20 млн. лв. на държавата, уточни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати