25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: За морално право аз махнах Нанев

2010-07-23 23:57:14

Не съм главен секретар на МВР, но съм информиран за акция „Килърите“, каза министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ. Ние готвихме тази акция месец-месец и половина, за да имаме достатъчно доказателства пред съда, както искат от ЕК.

За съжаление има и хора от властта в "Килърите", каза Борисов, без да уточнява за кого става дума. Естествено, знаем кого са убили тези хора - а те са от поръчителя до стрелеца, категоричен е премиерът.

МВР ми бяха обещали по-рано да стане тази акция, но много се стараха момчета и ето я сега. Веднага около доклада на ЕК.

Всеки ден от ДДС до убийства – не ми се вярваше, че има толкова престъпления. Има го и в съседните държави, убиват се и в съда дори. Но такива неща излизат на 13-а страница във вестниците.

Но понеже ние сега се доказваме пред Европа и пред народа, се надявам да стреснем всички тези престъпници, подчерта Бойко Борисов. Според премиера волята е всичко - има ли политическа воля, експертите стават по-добри експерти и слабостите ще се отстранят.

ЕК се отнася много толерантно към нас, изтъкна още той. Голямата част от препоръките в доклада на ЕК вече са в парламента и ще приемем "екшън плана", категоричен бе Борисов.

Относно лошите препоръки в доклада за Румъния Борисов смята, че това не бива да ни радва. Всеки един е прочел доклада за България, защото това са гаранции за инвестиции в страната, другото ще се научи – този,който не знае, ще се научи, успокои той.

Премиерът обеща, че България е готова да даде всичко, което е поискано като препоръки от ЕК. Когато сключихме договор за Горна Арда с ЕВН, почнаха похвалите.

Запитан защо се ядосва, когато го критикуват чуждите издания, той каза, че обществото трябва да знае зад всеки вестник, радио, телевизия кой стои - всеки, който ни критикува или ни хвали, трябва да се знае кой му плаща.

Запитан дали ще разказва приказката за добрите полицаи и лошите съдии, Борисов коментира, че най-критикуваната система е била съдебната власт.

„Аз няма да коментирам тяхната част в доклада”. Той призова съдебната власт да изпрати едно писмо до Брюксел какво биха искали да се направи от правителството като независима власт и ще се направи.

Борисов бе категоричен, че не воюва със съдиите, но не смята, че е било правилно да искат 13-а и 14-а заплата в момент на криза.

Борисов увери, че той иска магистратите и съдиите да бъдат отговорни като другите в държавата.

"За морално право аз махнат министър Нанев от раз, един прекрасен доктор, като му съсипах и името, и авторитета, само и само за да няма съмнения в мен, за което му се извинявам, но нямаше как", извини се премиерът.

Той посъветва и съдиите да направят така, защото всяка година в доклада критиките са към съдебната система, нека да хванат ръце и да се оправят, защото там ясно е казано какво трябва да се направи.

Колко пъти съм им казвал, че за незаконно оръжие дават условни присъди, тези хора не са библиотекари, а убийци, възмути се министър-председателят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати