23 Април 2024 г. Вторник

Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд" над Либия

2011-08-23 03:58:16

Самолет на НАТО унищожи ракета "Скъд", изстреляна от района на град Сирт, родното място на Муамар Кадафи.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на източник от министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност. Той не даде повече информация, включително каква може да е била целта на ракетата.

В началото на август либийските части, лоялни на режима, изстреляха друга ракета "Скъд", припомня Ройтерс. Тогава ракетата падна в пустинен район и не взе жертви, нито причини щети.

Ожесточените боеве между бунтовниците и силите на Кадафи за столицата Триполи продължават вече над 24 часа. Противниците на режима твърдят, че са поели контрола над по-голямата част от града без укрепения комплекс Баб ал Азизия. 

Според бунтовниците, битката за резиденцията на полковника в Баб ал Азизия ще бъде ожесточена, но никой вътре няма шанс да избяга.

По-рано в понеделник генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова лоялните на Кадафи сили да прекратят сраженията и да дадат възможност за смяна на властта.

"Обединените нации са готови да окажат всякаква възможна подкрепа на либийския народ", заяви Бан Ки-мун.

По думите му за тази седмица се предвижда среща на високо равнище за ситуацията в Либия, в която да участват лидери на Африканския съюз, Арабската лига и Европейския съюз. 

"Изживяваме момент на надежда, но има и рискове", заяви той, предлагайки помощта на ООН за осигуряването на политическия преход в Либия.

Специалният пратеник Иън Мартин, отговарящ за развитието на Либия след конфликта, и пратеника за Либия – Абдел ал Хатиб,  ще заминат скоро за Доха, за да се срещнат с ръководството на Преходния национален съвет. 

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обеща, че страната ще помага на нова Либия и призова бунтовниците да не търсят възмездие чрез насилие.

По думите му положението в Либия все още е променливо и неясно, но наближава краят на 42-годишния режим.

 

"Режимът на Кадафи е към края си и бъдещето на Либия е в ръцете на нейния народ", заяви Обама, който говори пред журналисти от къщата в Масачузетс, където е на почивка. Той обаче предупреди, че все още има елементи на режима, които представляват заплаха. 

Държавният глава обеща, че САЩ ще бъдат приятел и партньор на нова Либия, но призова бунтовниците, които са напът да свалят Кадафи, да не търсят справедливост чрез насилие и репресии.

Той призова Муамар Кадафи да предотврати по-нататъшното кръвопролитие и прикани опозиционните сили да изградят демократично управление чрез "мирни, всеобхватни и справедливи" мерки.
 
Въстанието срещу Кадафи е отглас от "гласовете, които чухме навсякъде в региона", от Тунис до Кайро, каза Обама. 

Той обаче не спомена Сирия, където правителството предприе репресии срещу протестиращите, довели до смъртта на хиляди хора, отбелязва Асошиейтед прес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати