29 Март 2024 г. Петък

Борисов убеден, че ще види Кадафи пред съда в Хага

2011-08-22 17:02:39

„Драматичните събития от последните дни и часове в Либия показват ясно и категорично разпадането на режима на Муамар Кадафи, който изгуби доверието на международната общност и отива в историята.

Затова колкото по-скоро либийският лидер разбере безсмислието на братоубийствената война, толкова по-малко невинни жертви ще бъдат дадени”.

Това се казва в изявление на премиера Бойко Борисов, разпространено от правителствената информационна служба.

„Международната общност, НАТО и ЕС направиха всичко необходимо, за да изпълнят Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Развръзката в Триполи може да настъпи всеки момент. Тя се дължи в голяма степен на куража и смелостта на либийския народ, които пред очите ни побеждават в тази историческа битка", отбелязва премиерът.

Той допълва, че българите много добре познават пълното пренебрежение на Кадафи към живота на другите, включително към децата на собствения му народ.

"Призоваваме Преходния национален съвет и съюзните сили да увеличат усилията, за да не се даде възможност на режима да потопи в кръв Триполи, да не се допуснат хаос и кръвопролития, които бяха характерни за отиващия си режим", заявява Борисов.

 

Българското правителство се обръща и към поддръжниците на Муамар Кадафи – да сложат оръжие, за да се избегне кръвопролитието, допълва Борисов.

"Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици", посочва Борисов.

Той е категоричен, че България, заедно със своите съюзници, ще продължи да оказва подкрепа на либийския народ, за да може по-бързо да бъдат преодолени последиците от конфликта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати