Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Дек 1
Начало arrow България arrow По-малко осигурени пазят дупката в бюджета на НОИ

По-малко осигурени пазят дупката в бюджета на НОИ

  Print E-mail
2011-08-22 05:15:25
източник: dnevnik.bg

Осигурените в България продължават да намаляват. От януари до юни 2011 г. плащащите вноски за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за "Дневник".

Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и увеличаващият се брой продължително безработни и обезкуражени, че ще намерят работа, коментираха работодатели, синдикалисти и експерти в осигуряването.

Данните на НОИ за намаляването на осигурените контрастират с тези на министерството на труда, според което безработните през юни са били с над 44 хил. по-малко спрямо януари. Според експертите това означава, че част от тези, които вече не се осигуряват, продължават да работят, но в сивата икономика.

Сегашното намаление на легално работещите е по-малко от миналогодишното, когато спадът беше 160 хил. души. Въпреки това последствията са не по-малко негативни, защото отварят още по-голяма дупка в и без това огромния дефицит на осигурителната система. В закона за бюджета й за тази година е планирано недостигът да бъде 1.4 млрд. лв.

Засега към тях се добавят още 160 млн. лв., колкото е неизпълнението на приходите към края на юни. Допълнителната дупка ще трябва да се запълва с парите на всички данъкоплатци. Това означава, че и пенсионерите ще финансират част от пенсиите си. Друг минус е, че насочвайки допълнителни ресурси към осигурителната система, държавата лишава други сектори от нужните им средства.

Ниският осигурителен доход е другата причина за недостига в осигурителната система, обясниха от института. Според разчетите в Закона за бюджета на общественото осигуряване през тази година той трябва да стигне 610 лв., но средната му стойност за първите шест месеца е 586 лв.

Неизпълнението на постъпленията беше официалната причина за упреците на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков срещу бившия управител на НОИ Христина Митрева.

Тезата на управляващите беше, че залагайки нереално високи приходи, осигурителният институт раздува бюджетния дефицит. В резултат на това Митрева подаде оставка, а НОИ е без управител вече повече от три месеца, макар да бяха обявени двама кандидати за поста.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?