16 Април 2024 г. Вторник

Руският изтребител Т-50 се провали на МАКС-2011

2011-08-22 04:48:08

Руският изтребител от пето поколение Т-50, който днес трябваше да бъде представен пред публиката на Международния авиационно-космически салон (МАКС-2011), "прекрати излитането по технически причини", предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

"Аварийно кацане на самолета не е имало", каза служител, цитиран от ИТАР-ТАСС. Преди това редица медии, включително агенция Франс прес, съобщиха за аварийно кацане на изтребителя в Жуковский.

Т-50 не се е отделил от пистата и скоростта му е била забавена със спирачен парашут, допълва АП. "Пилотът не е пострадал, самолетът не е претърпял поражения", съобщи пред Интерфакс източник от авиационната промишленост.

Пресслужбата на руската Обединена самолетостроителна компания (ОСК) потвърди, че аварийно кацане не е имало. Самолетът не е могъл да излети заради проблем в десния двигател, уточни пресслужбата и допълни, че "причините за неизправността ще бъдат установени по резултатите от анализа на средствата за обективен контрол".

Като цяло представителите на ОСК са на мнение, че демонстрацията на граждански и военни самолети на компанията е преминала успешно на изложението в градчето Жуковский край Москва.

Програмата с демонстрационни полет в днешния последен ден от авиосалона МАКС-2011 откри руският бомбардировач Су-34, посочва ИТАР-ТАСС.

В небето над Жуковский днес бе показан и най-големият пътнически самолет в света – Еърбъс А320 (Airbus A320). Той прелетя няколко пъти над летището в Летния изследователски център "Громов" и направи почетен кръг на малка височина, за да могат да го видят всички зрители, дошли днес на авиоизложението.

Въпреки лошото време гостите на изложението наблюдаваха демонстрационните полети с чадъри и дъждобрани. Те аплодираха А320, който ги приветства с мигащи червени сигнални светлини под фюзелажа.

Гигантският пътнически самолет се издигна в небето над Жуковский след пилотната група "Първи полет", представяща се с четири самолета Як-52. 

Сред другите откроили се участници в програмата бяха американският изтребител Ф-15 (F-15), лекият двумоторен самолет Рисачок, десантният самолет Б-200, Сухой суперджет 100, Су-35, изтребителите МиГ-29К и МиГ-35Д.

Програмата завърши с демонстрационния полет на изтребителя МиГ-290ВТ.

По-рано днес заместник-генералният директор на компанията Авиосалон Николай Занегин съобщи пред журналисти, че програмата с демонстрационни полети може да бъде съкратена заради силния дъжд, който все пак постепенно отслабна.

За шест дни на изложението МАКС-2011, започнало на 16 август, бяха представени 241 летателни апарата, от които 91 взеха участие в демонстрационната програма.

За четирите дни от 16 до 19 август, през които бе деловата програма на Международния авиационно-космически салон, бяха сключени договори и сделки за над 10 милиарда долара.

ОСК е продала самолети за над 7,5 милиарда долара, съобщи в петък президентът на компанията Михаил Погосян. Сключени са сделки за самолети МС-21 за над 6 милиарда долара, а по програмата "Суперджет-100" - за над 50 самолета на стойност над 1,5 милиарда долара. 

МС-21 (съкратено от Магистрален самолет на 21-и век) е проект на самолет за полети на близки до средни разстояния, който трябва да замени Ту-154 и семейството на Ту-204 към 2016 година. Проектният самолет МС-21 е предназначен за превоз на пътници и товари по вътрешни и международни линии и се очаква успешно да конкурира западните аналози на всички географски пазари. 

Двумоторният Т-50, чието представяне днес претърпя неуспех, е замислен като еквивалент на американския Ф-22 Раптор (F-22 Raptor), който влезе в употреба през 2005 година. 

Най-оптимистичната прогноза е серийното производство на Т-50, който е първият руски изтребител тип "стелт" (невидим за радарите), да започне през 2015 г., посочва АП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати