20 Април 2024 г. Събота

А къде е Кадафи? Какво ще е бъдещето на Либия?

2011-08-22 04:25:12

Либийските бунтовници бавно, но сигурно напредват и превземат пост след пост, в укрепената до зъби столица на Либия – Триполи.

Води се операция за изолиране на полковник Муамар Кадафи, обяви базираният в Бенгази Национален преходен съвет.

Започналата в събота вечерта операция "Сирена" протича координирано между Преходния национален съвет и бойците в и около Триполи, посочи Ахмед Джибрил, който е говорител на политическия орган на въстаниците, като уточни, че НАТО също участва в операцията.

След залавянето на Сейф Ал Ислям, сега телевизия "Ал Джазира" съобщава, че под домашен арест е поставен и  най-големият син на Кадафи – Мохамад.

Къде е обаче самият лидер на либийската революция, както обичаше сам да се назовава Муамар Кадафи, никой не знае, коментира Асошиейтед прес.

"Либия се изплъзва от хватката на един тиранин", заяви американският президент Барак Обама.

 

В президентското изявление, разпространено от остров Мартас Винярд, където Обама е на почивка, се казва, че бъдещето на Либия сега е в ръцете на либийския народ.

""">Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги, заяви Обама", цитиран от Ройтерс.

"Ние ще продължим да работим заедно с нашите съюзници и партньори в международната общност за защита на народа на Либия и в подкрепа на мирен преход към демокрацията", обеща американският президент.

Махмуд Джибрил, един от основните лидери на Преходния национален съвет, призова либийските бунтовници да се въздържат от вякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда"на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.

"Днес, когато празнуваме победата, аз апелирам към вашата съвест и чувство за отговорност - не си отмъщавайте, не грабете, не нападайте чужденци и уважавайте пленниците", каза Джибрил в официално обръщение по телевизията на бунтовниците "Либия ал Ахрар".

Той нарече предизвикателствата пред тях "уникален шанс" и обеща ,че периодът на преход ще даде живот на всички права, за които са се борили.

"Мародерството и насилието биха били обида и петно за нашата революция", предупреди той.

"Днес повече няма разлика между либийците. Ние пишем историята. Бяхме равни през 42-те години на диктатура, ще бъдем равни и при демокрацията. Всички либийци ще участват в изграждането на бъдещето на Либия, на нейните институции и конституция. Либия щебъде за всички либийци"Ние трябва да бъдем пример, който арабският свят ще последва". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати