26 Април 2024 г. Петък

Десет години след 11 септември – кой спечели?

2011-08-21 13:12:35
Десет години след атентатите на 11 септември Съединените американски щати все още се борят с техните последствия, водейки две скъпоструващи войни, загубили завинаги илюзията, че са неуязвима суперсила.

Бен Ладен най-после беше убит през май т.г., но равносметката за САЩ остава много тежка. Повече от 100 000 американски войници все още са в Афганистан. Около 7500 военнослужещи от САЩ и техните съюзници загинаха в Афганистан или в Ирак – два конфликта, финансирани чрез заеми, които допринесоха за експлодирането на американския дълг.

Спечели ли Бен Ладен своята битка срещу САЩ? Атентатите от 11 септември, дяволски лесни за изпълнение, не сложиха ли край на един век на американската хегемония? В краткосрочен план отговорът изглежда положителен. Това беше голяма победа за Бен Ладен", смята Джулиън Зелизър, специалист по история на политиката в университета Принстън. 

"Като терористичен акт или криминално престъпление, това беше успех. То разкри милиони пропуски в системата за национална сигурност, това беше катастрофа за страната, както в психологически план, така и като цена на човешки загуби", добави той.

Според някои анализатори американското решение незабавно да започне война срещу тероризма е довело до последици, по-гибелни от самите атентати.

"Имаше момент, причинен от нещо като национален синдром на посттравматичен стрес, в който САЩ приеха всички пресилени реакции на администрацията на Буш. Това изпрати послание за паника, за преувеличена реакция –, обяснява Дейвид Роткоф от Фондацията "Карнеги"Или сте с нас или сте с терористите".

Последваха десет години афганистанско блато, интервенция в Ирак, която отдалечи Вашингтон от съюзниците му, гаври със затворници в иракския затвор "Абу Гариб", които накърниха имиджа на САЩ. 

Грубите разпити на заподозрени в тероризъм, задържането в Гуантанамо на "вражески бойци", с които американският политически елит не знаеше какво да прави, нарушиха някои основополагащи принципи на американската конституция. 

А дългът, възлизащ на милиарди долари, натрупан заради американските войни, още повече задълбочи икономическата криза. Все пак в дългосрочен план мнението на историците относно последиците от 11 септември е по-умерено.

Американската демократична политическа система оцеля, въпреки че някои обвиняват закона за патриотизма в нарушаване на свободите. Америка стана по-сигурна страна, като засили сигурността на въздушния транспорт и преструктурира разузнавателните служби. Имаше осуетени заговори и нито една значителна терористична атака не беше извършена на американска земя.

Десет години по-късно, грандиозните мечти на Бин Ладен за международен джихад не се сбъднаха."Той не беше истински международен лидер, а след смъртта му Арабската пролет показа, че ислямският фундаментализъм не е единственото желание на народите в този район", отбелязва Джулиън Зелизър.

След десет години "война срещу тероризма", най-голямата заплаха за сигурността на американската свръхсила вече може и да не е непременно тероризмът.

"Единадесети септември е важно събитие, но не е в основата на големи геополитически и геоикономически промени", обяснява Роткоф.

Според него икономическият, дипломатически и стратегически възход на Китай, Индия или Бразилия ще допринесат повече за намаляването на американската мощ, отколкото действията на Бен Ладен. 

Освен това не трябва да забравяме вътрешния държавен дълг, безработицата и застаряването на населението, които също са заплаха за западното превъзходство.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати