25 Април 2024 г. Четвъртък

Три месеца отсрочка за неплатен ток от догодина

2011-08-19 19:37:48
По-голям гратисен период очаква пропусналите да си платят тока навреме. От догодина енергото няма да прекратява подаването на електричество, дори да не сме платили три сметки. Мярката, обсъждана от управляващите, трябва да бъде глътка въздух за най-бедните българи, съобщи бТВ.

Забраната енергото да спира тока на най-бедните и уязвими семейства за срок до три месеца не е популистка предизборна идея, а наложена от евродиректива на Брюксел. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов е категоричен, че наредбата трябва да се приложи и у нас най-късно до пролетта на следващата година. Иначе Еврокомисията ще започне наказателна процедура. 

"В тези уязвими групи трябва да влязат хората, които по евродиректива се наричат "енергийно бедни", но и съответно хората с неизяснен статут. Например, онези които са си пуснали жалби, че сметките им са надписани с пъти", обясни Валентин Николов.  

Подобен закон обаче развързва ръцете на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно. Нищо, че по новия закон имат три месеца ембарго да дърпат шалтера. 

"Ще коментираме темата едва след като видим конкретните предложения в закона. Принципната ни позиция е, че законът трябва да защитава коректните и добросъвестните клиенти, които си плащат сметките навреме, а не онези, които не искат да си плащат въобще", заяви Андрей Велчев.  

С промени в енергийния закон, от догодина, ДКЕВР ще се превърне и в извънсъдебен арбитър. Към комисията ще заработи институцията енергиен омбудсман. 

На първо време Комисията за енергийно и водно регулиране ще е арбитър само по спорове за сметки за ток, но идеята е след време да разтовари и съдилищата ни от огромния брой дела, които топлофикациите водят срещу некоректните си абонати. 

С въвеждането на енергийния омбудсман споровете между монополистите и абонатите ще се решават много по-бързо, отколкото сега в съда. Отделно така ще спестим от хонорари за адвокати и съдебни държавни такси.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати