Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow България arrow Три месеца отсрочка за неплатен ток от догодина

Три месеца отсрочка за неплатен ток от догодина

  Print E-mail
2011-08-19 19:37:48
източник: actualno.com

По-голям гратисен период очаква пропусналите да си платят тока навреме. От догодина енергото няма да прекратява подаването на електричество, дори да не сме платили три сметки. Мярката, обсъждана от управляващите, трябва да бъде глътка въздух за най-бедните българи, съобщи бТВ.

Забраната енергото да спира тока на най-бедните и уязвими семейства за срок до три месеца не е популистка предизборна идея, а наложена от евродиректива на Брюксел. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов е категоричен, че наредбата трябва да се приложи и у нас най-късно до пролетта на следващата година. Иначе Еврокомисията ще започне наказателна процедура. 

"В тези уязвими групи трябва да влязат хората, които по евродиректива се наричат "енергийно бедни", но и съответно хората с неизяснен статут. Например, онези които са си пуснали жалби, че сметките им са надписани с пъти", обясни Валентин Николов.  

Подобен закон обаче развързва ръцете на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно. Нищо, че по новия закон имат три месеца ембарго да дърпат шалтера. 

"Ще коментираме темата едва след като видим конкретните предложения в закона. Принципната ни позиция е, че законът трябва да защитава коректните и добросъвестните клиенти, които си плащат сметките навреме, а не онези, които не искат да си плащат въобще", заяви Андрей Велчев.  

С промени в енергийния закон, от догодина, ДКЕВР ще се превърне и в извънсъдебен арбитър. Към комисията ще заработи институцията енергиен омбудсман. 

На първо време Комисията за енергийно и водно регулиране ще е арбитър само по спорове за сметки за ток, но идеята е след време да разтовари и съдилищата ни от огромния брой дела, които топлофикациите водят срещу некоректните си абонати. 

С въвеждането на енергийния омбудсман споровете между монополистите и абонатите ще се решават много по-бързо, отколкото сега в съда. Отделно така ще спестим от хонорари за адвокати и съдебни държавни такси.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?