25 Април 2024 г. Четвъртък

Динамо Киев шамароса Литекс насред Ловеч с 2:1

2011-08-19 04:18:18

Шампионът на България Литекс пертърпя неприятна домакинска загуба с 1:2 от укранския колос Динамо Киев в първи плейофен двубой за влизане в груповата фаза на Лига Европа.

Гостите откриха резултата много рано, след реализирана дузпа на Нинкович. Пет минути по-късно Христо Янев вкара от воле гол-мечта за Литекс, но петнайсетина минути преди края на срещата Браун довърши ловчанлии, след гол с глава.

Така преди реванша в Киев идната седмица славният Динамо ще има комфортна преднина. Това бе и трета поредна загуба на литекс в евротурнирите.

Като цяло момчетата на Любослав Пенев изиграха много добър мач, на високо темпо, със самочувствие и със сигурност няма да вдигнат бялото знаме още сега.

Реваншът между двата отбора ще се играе на 25-ти август в Киев, като е възможно и да видим на терена голямата звезда на украинците Андрий Шевченко, който пропусна срещата в Ловеч заради счупена скула.

 

 

 

 

Сблъсъкът между двата отбора започна доста равностойно, но още в седмата минута Винисиус спъна Милевски в наказателното поле на ловчанлии и гръцкият рефер Кукулакис правилно посочи бялата точка.

Сърбинът Нинкович се нагърби с изпълнението на дузпата и той се справи отлично, пращайки топката в левия ъгъл на вратата на домакините, докато Винисиус се хвърли в противоположния ъгъл.

В 13-тата минута Христо Янев изравни след феноменален гол. Нисичкият техничар си пое чудесно топката и от воле препарира вратаря на гостите, като топката влезе в горния десен ъгъл на "украинската" врата, а публиката на стадион "Градски" в Ловеч бе като вулкан.

В следващите минути ловчанлии смачкаха своя съперник, който не можеше да излезе от своята половина. След 20 игрови минути Бодуров отправи чудесен удар с глава, като топката премина на сантиметри от лявата греда на Шовковски, който изобщо не успя да реагира.

Малко по-късно Горан Попов стреля ниско, по земя, като в този случай късмет имаха домакините, след като Винисиус не се намеси по най-добрия начин.

След това играта се успокои, двата отбора видимо намалиха темпото след вихрените първи двайсетина минути, а публиката на градския стадион в Ловеч също реши да си отдъхне, след бурната подкрепа, която оказа на момчетата на Любослав Пенев в началото на мача.

Малко преди края на първата част Мирасема нанесе много мощен удар от около 15 метра, но топката срещна тялото на Вукоевич, който падна на земята след силния шут на играча на Литекс.

Още при следващата атака на "оранжевите" Христо Янев се измъкна чудесно и центрира отдясно, насочвайки топката точно към главата на Мирасема, който падна на земята след съприкосновение със съперников футболист, но дузпа не бе отсъдена.

Краят на първата част дойде след много любопитен момент. Роман Ерьоменко извърши очевиден фаул за жълт картон в центъра на терена, спирайки бърза атака на Литекс, но главният съдия се уплаши да вдигне жълт картон за финландеца, като това щеше да е негов втори жълт, респективно - червен картон и украинският тим щеше да остане с човек по-малко на терена.

В началото на второто полувреме Вукоевич опита удар, но топката прелетя високо и неточно в аут. След това украинците създадоха още една атака, при която домакините имаха късмет, че съперников футболист се размина с топката.

Първата възможност за Литекс през втората част бе създадена десетина минути след почивката, когато Христо Янев опита хубав параболичен удар, но топката не намери очертанията на вратата на Динамо.

Последваха силни минути за Динамо, като украинците натиснаха своя съперник, но така и не можеха да излязат на голова позиция. Двайсетина минути след подновяването на играта Янев нанесе тежък удар, но Шовковски изби в корнер.

Четвърт час преди края на мача Том получи прекрасен 30-метров пас от влезлия като резерва две минути по-рано Светльо Тодоров и после техничарят подаде към нахлуващия в пеналта на Динамо Христо Янев, но Шовковски следеше ситуация и улови топката.

Минута по-късно Георги Миланов стреля слабо с левия крак - право в ръцете на украинския вратар, който направи силен мач.

Малко по-късно Динамо вкара втория си гол в мача, като на шега, когато Ерьоменко подаде хитро към Браун и той реализира с глава, след като остана непокрит в наказателното поле на българския шампион.

В добавеното време Харуна се отскубна и шутира ниско по земя, като кълбото премина на сантиметри от дясната греда на Винисиус.

 

Литекс - Динамо Киев  1:2

0:1 Нинкович - 8', дузпа
1:1 Янев - 13'
1:2 Браун - 77'


Литекс:  Винисиус, Занев, Итуа Онанга (Пламен Николов - 60'), Бодуров, Жос (Георги Миланов - 68'), Янев, Том, Цветков, Мирасема, Илия Миланов, Кодо (Светльо Тодоров - 70')

Динамо Киев:  Шовковски, Данило Силва, Бетао, Попов, Юсуф, Вукоевич, Ерьоменко, Нинкович (Харуна - 60'), Ярмоленко (Алиев - 78'), Браун, Милевски (Гармаш - 92')

източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати