Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 17
Начало arrow България arrow История за мъките на един мъртвец

История за мъките на един мъртвец

  Print E-mail
2011-08-19 04:07:54
източник: dnes.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая с мъжа, чийто крак е бил ампутиран след коронарография, а 10 месеца по-късно е починал. 

„Прокуратурата ще провери дали смъртта е причинена от лекарска небрежност, ще се изискат и документите на медицинския одит”, заяви пред Dnes.bg говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив, Галин Гавраилов.

Почернената съпруга Вероника Гълъбова обаче е убедена, че съпругът й е починал заради лекарска грешка. 

 Всичко започва през юни 2010 година, когато Манчо Гълъбов отива в Първа градска болница в Пловдив, защото чувства преумора в краката. Лекарите му правят ЕКГ и му казват, че в момента получава инфаркт. Препращат го към частната болница „Пълмед”. 

Там медиците го убеждават, че трябва да му направят коронарография, за да отпушат кръвоносните съдове. Мъжът се съгласява и подписва документите. Тогава започват мъките на семейството. 

Съпругата му е изумена, че вместо да влезе в операционната, защото е с „инфаркт”, медиците го изпращат да си ходи вкъщи с автобуса и му дават час за друг ден. 

„Изненадах се, като видях, че се прибра, нищо му нямаше, никакви признаци на инфаркт, и се зачудих защо му е тази коронарография”, разказва Вероника.

 

 Идва денят за операция и лекарите слагат стендове през крака на Манчо. 48 часа след интервенцията пациентът е изписан. По думите на съпругата му той е треперел и бил блед. В епикризата обаче пишело, че е в добро общо състояние. 

„Лекарите ми казаха, че се преструва, и да си го водя у дома”, твърди Вероника. 

Тя буквално носи мъжа си до колата, където той припада. Приемат го повторно в болницата. Късат епикризата и му правят друга, твърди съпругата му. В същото време от мястото на проникване за коронарографията започва да тече кръв и гной. Налага се прием по спешност в университетската болница „Свети Георги”. 

Там Манчо е реанимиран, защото е изгубил съзнание. 

„Казаха ми да не се плаша от кръвта, а като видя, че хвърчи фонтан на два метра височина, да натискам мястото с кърпи”, спомня си Вероника. 

Манчо получава инфекция. Според съпругата му тя е вследствие на направената коронарография. От крака му редовно източват гной и така до месец септември миналата година, когато се стига до ампутирането на крайника.

 

После следват 60 различни операции за 49-годишния тогава мъж в различни болници. 

„Изживяхме истински ужас, стигна се дотам, че не искаха да ни приемат в никоя болница”, споделя изтормозената жена. 

„Казваха ми, че е болен от грип, и му даваха антибиотици, след време казаха, че е рак и да не се връщаме повече”, спомня си спалата по коридори на лечебни заведения и на дивани пред операционни съпруга на Манчо. 

През юли месец тази година състоянието му се влошава за пореден път. Тогава тя получава отказ за хоспитализиране в УМБАЛ „Свети Георги” и заедно с Манчо отиват в полицията. 

„Дежурният полицай се свърза с дежурен прокурор и казаха да тръгваме отново към болницата и че ако не ни приемат, ще ги обвинят в „престъпление по служба”. Като се върнахме, 30 лекари ни чакаха, за да го настанят в спешното”, разказва Вероника Гълъбова.

 

 

Манчо е с трудов стаж от 33 години, с три деца и с платени здравни осигуровки. 

„Накрая почина в адски мъки”, спомня си вдовицата.

Манчо Гълъбов умира на 8 юли от гноен сепсис. 

Медицински одит на здравното министерство след ампутирането на крака показва, че „пациентът не е диагностициран правилно”. Здравната каса също налага глоби на лекари от "Пълмед"  заради извършени ненужни процедури. 

„Тази констатация ни кара да си мислим, че смъртта е настъпила заради лекарска грешка, а инфекцията е вътрешноболнична”, коментира координаторът на Националната пациентска организация в Пловдив Тодор Петров.

Ако се докаже вина на лекар, наказанието е до 6 години затвор.

Съпругата на Манчо Гълъбов пък смята да заведе и съдебно дело срещу медиците. 

„Искам да изживеят поне една малка част от мъките, които изживях аз, и да не се случва това с други хора. В коридорите говорят само на кой остров ще почиват и нищо друго не ги интересува”, казва Вероника Гълъбова. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?