25 Април 2024 г. Четвъртък

История за мъките на един мъртвец

2011-08-19 04:07:54

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая с мъжа, чийто крак е бил ампутиран след коронарография, а 10 месеца по-късно е починал. 

„Прокуратурата ще провери дали смъртта е причинена от лекарска небрежност, ще се изискат и документите на медицинския одит”, заяви пред Dnes.bg говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив, Галин Гавраилов.

Почернената съпруга Вероника Гълъбова обаче е убедена, че съпругът й е починал заради лекарска грешка. 

 



Всичко започва през юни 2010 година, когато Манчо Гълъбов отива в Първа градска болница в Пловдив, защото чувства преумора в краката. Лекарите му правят ЕКГ и му казват, че в момента получава инфаркт. Препращат го към частната болница „Пълмед”. 

Там медиците го убеждават, че трябва да му направят коронарография, за да отпушат кръвоносните съдове. Мъжът се съгласява и подписва документите. Тогава започват мъките на семейството. 

Съпругата му е изумена, че вместо да влезе в операционната, защото е с „инфаркт”, медиците го изпращат да си ходи вкъщи с автобуса и му дават час за друг ден. 

„Изненадах се, като видях, че се прибра, нищо му нямаше, никакви признаци на инфаркт, и се зачудих защо му е тази коронарография”, разказва Вероника.

 

 



Идва денят за операция и лекарите слагат стендове през крака на Манчо. 48 часа след интервенцията пациентът е изписан. По думите на съпругата му той е треперел и бил блед. В епикризата обаче пишело, че е в добро общо състояние. 

„Лекарите ми казаха, че се преструва, и да си го водя у дома”, твърди Вероника. 

Тя буквално носи мъжа си до колата, където той припада. Приемат го повторно в болницата. Късат епикризата и му правят друга, твърди съпругата му. В същото време от мястото на проникване за коронарографията започва да тече кръв и гной. Налага се прием по спешност в университетската болница „Свети Георги”. 

Там Манчо е реанимиран, защото е изгубил съзнание. 

„Казаха ми да не се плаша от кръвта, а като видя, че хвърчи фонтан на два метра височина, да натискам мястото с кърпи”, спомня си Вероника. 

Манчо получава инфекция. Според съпругата му тя е вследствие на направената коронарография. От крака му редовно източват гной и така до месец септември миналата година, когато се стига до ампутирането на крайника.

 

После следват 60 различни операции за 49-годишния тогава мъж в различни болници. 

„Изживяхме истински ужас, стигна се дотам, че не искаха да ни приемат в никоя болница”, споделя изтормозената жена. 

„Казваха ми, че е болен от грип, и му даваха антибиотици, след време казаха, че е рак и да не се връщаме повече”, спомня си спалата по коридори на лечебни заведения и на дивани пред операционни съпруга на Манчо. 

През юли месец тази година състоянието му се влошава за пореден път. Тогава тя получава отказ за хоспитализиране в УМБАЛ „Свети Георги” и заедно с Манчо отиват в полицията. 

„Дежурният полицай се свърза с дежурен прокурор и казаха да тръгваме отново към болницата и че ако не ни приемат, ще ги обвинят в „престъпление по служба”. Като се върнахме, 30 лекари ни чакаха, за да го настанят в спешното”, разказва Вероника Гълъбова.

 

 

Манчо е с трудов стаж от 33 години, с три деца и с платени здравни осигуровки. 

„Накрая почина в адски мъки”, спомня си вдовицата.

Манчо Гълъбов умира на 8 юли от гноен сепсис. 

Медицински одит на здравното министерство след ампутирането на крака показва, че „пациентът не е диагностициран правилно”. Здравната каса също налага глоби на лекари от "Пълмед"  заради извършени ненужни процедури. 

„Тази констатация ни кара да си мислим, че смъртта е настъпила заради лекарска грешка, а инфекцията е вътрешноболнична”, коментира координаторът на Националната пациентска организация в Пловдив Тодор Петров.

Ако се докаже вина на лекар, наказанието е до 6 години затвор.

Съпругата на Манчо Гълъбов пък смята да заведе и съдебно дело срещу медиците. 

„Искам да изживеят поне една малка част от мъките, които изживях аз, и да не се случва това с други хора. В коридорите говорят само на кой остров ще почиват и нищо друго не ги интересува”, казва Вероника Гълъбова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати