Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 22
Начало arrow България arrow История за мъките на един мъртвец

История за мъките на един мъртвец

  Print E-mail
2011-08-19 04:07:54
източник: dnes.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая с мъжа, чийто крак е бил ампутиран след коронарография, а 10 месеца по-късно е починал. 

„Прокуратурата ще провери дали смъртта е причинена от лекарска небрежност, ще се изискат и документите на медицинския одит”, заяви пред Dnes.bg говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив, Галин Гавраилов.

Почернената съпруга Вероника Гълъбова обаче е убедена, че съпругът й е починал заради лекарска грешка. 

 Всичко започва през юни 2010 година, когато Манчо Гълъбов отива в Първа градска болница в Пловдив, защото чувства преумора в краката. Лекарите му правят ЕКГ и му казват, че в момента получава инфаркт. Препращат го към частната болница „Пълмед”. 

Там медиците го убеждават, че трябва да му направят коронарография, за да отпушат кръвоносните съдове. Мъжът се съгласява и подписва документите. Тогава започват мъките на семейството. 

Съпругата му е изумена, че вместо да влезе в операционната, защото е с „инфаркт”, медиците го изпращат да си ходи вкъщи с автобуса и му дават час за друг ден. 

„Изненадах се, като видях, че се прибра, нищо му нямаше, никакви признаци на инфаркт, и се зачудих защо му е тази коронарография”, разказва Вероника.

 

 Идва денят за операция и лекарите слагат стендове през крака на Манчо. 48 часа след интервенцията пациентът е изписан. По думите на съпругата му той е треперел и бил блед. В епикризата обаче пишело, че е в добро общо състояние. 

„Лекарите ми казаха, че се преструва, и да си го водя у дома”, твърди Вероника. 

Тя буквално носи мъжа си до колата, където той припада. Приемат го повторно в болницата. Късат епикризата и му правят друга, твърди съпругата му. В същото време от мястото на проникване за коронарографията започва да тече кръв и гной. Налага се прием по спешност в университетската болница „Свети Георги”. 

Там Манчо е реанимиран, защото е изгубил съзнание. 

„Казаха ми да не се плаша от кръвта, а като видя, че хвърчи фонтан на два метра височина, да натискам мястото с кърпи”, спомня си Вероника. 

Манчо получава инфекция. Според съпругата му тя е вследствие на направената коронарография. От крака му редовно източват гной и така до месец септември миналата година, когато се стига до ампутирането на крайника.

 

После следват 60 различни операции за 49-годишния тогава мъж в различни болници. 

„Изживяхме истински ужас, стигна се дотам, че не искаха да ни приемат в никоя болница”, споделя изтормозената жена. 

„Казваха ми, че е болен от грип, и му даваха антибиотици, след време казаха, че е рак и да не се връщаме повече”, спомня си спалата по коридори на лечебни заведения и на дивани пред операционни съпруга на Манчо. 

През юли месец тази година състоянието му се влошава за пореден път. Тогава тя получава отказ за хоспитализиране в УМБАЛ „Свети Георги” и заедно с Манчо отиват в полицията. 

„Дежурният полицай се свърза с дежурен прокурор и казаха да тръгваме отново към болницата и че ако не ни приемат, ще ги обвинят в „престъпление по служба”. Като се върнахме, 30 лекари ни чакаха, за да го настанят в спешното”, разказва Вероника Гълъбова.

 

 

Манчо е с трудов стаж от 33 години, с три деца и с платени здравни осигуровки. 

„Накрая почина в адски мъки”, спомня си вдовицата.

Манчо Гълъбов умира на 8 юли от гноен сепсис. 

Медицински одит на здравното министерство след ампутирането на крака показва, че „пациентът не е диагностициран правилно”. Здравната каса също налага глоби на лекари от "Пълмед"  заради извършени ненужни процедури. 

„Тази констатация ни кара да си мислим, че смъртта е настъпила заради лекарска грешка, а инфекцията е вътрешноболнична”, коментира координаторът на Националната пациентска организация в Пловдив Тодор Петров.

Ако се докаже вина на лекар, наказанието е до 6 години затвор.

Съпругата на Манчо Гълъбов пък смята да заведе и съдебно дело срещу медиците. 

„Искам да изживеят поне една малка част от мъките, които изживях аз, и да не се случва това с други хора. В коридорите говорят само на кой остров ще почиват и нищо друго не ги интересува”, казва Вероника Гълъбова. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?