28 Март 2024 г. Четвъртък

Старопрестолният Охрид

2010-07-23 18:13:45

Старопрестолният град Охрид, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, и днес съхранява славянската култура. Охрид с радост ще ви приюти, за да откриете светостта на това място. По калдъръмените улици на Охрид ще почувствате духа на учениците на светите братя Кирил и Методий, разпространявали по тези земи Божието слово на нашето АБВ.

 Като гости на Македония ще бъдете посрещнати изключително топло от местните жители. Затова не им отказвайте поканата за чаша Скопско пиво в някоя от охридските кръчми.

 Ако сте любители на средновековното изкуство, непременно се насладете на автентичната архитектура и уникалните стенописи от 1477 година в църквата “Свети Климент”. Може да посетите и стария храм в Охрид – Свети Панталеймон. Там ще имате възможност да се поклоните пред мощите на всебългарския първоучител и духовен обединител свети Климент Охридски, патрон на нашата Алма Матер, както и да си направите снимки на прословутата Самуилова крепост.

 В Охрид навремето е имало 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Тук е и църквата Света София, която според някои изследователи датира още от IX век. Света София е съградена от княз Борис I и е служила като катедрален храм по времето на цар Самуил (976-1014 г.).

 Всички входни такси за исторически забележителности в Охрид са между 1 и 2 евро. Толкова струва и разходката с корабче по езерото.

 Ако пътувате до Струга, влезте и в Музея на братята Димитър и Константин Миладинови, които през далечната 1861 година издават в Загреб сборника Български народни песни. Така съхраняват фолклорното богатство на българския народ.

 На излизане от Струга, в близост до границата между Македония и Албания, се вижда скалната църква Света Богородица, разположена на брега на Охридското езеро. По пътя към друга една светиня – манастира Свети Наум – са Билянините избори, вдъхновили народа за песента Биляна платно белеше.

 Легендата разказва, че който отпие вода от Билянините извори и се завърти три пъти върху чудодейния камък над тях, ще се подмлади и ще има 10-годишна страстна любов.

Преди да тръгнете обратно за София, непременно се отбийте и в македонската столица Скопие, за да посетите църквата Свети Спас, в чийто двор се намира гробът на Гоце Делчев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати