26 Април 2024 г. Петък

Балканитe и българският пазар са все по-предпочитани от взаимните фондове

2011-08-18 06:42:29
Интересът на по-малките инвеститори към взаимните фондове леко се увеличава, но е много по-слаб от този на финансовите компании, които имат постоянен източник на средства. Това показва статистика на БНБ за пазара на фондове през второто тримесечие. Според данните колективните схеми все повече предпочитат България, балканските държави и Русия за сметка на САЩ и страни извън ЕС.

Инвестициите им в български ценни книжа са се увеличили с 10 на сто в сравнение с юни миналата година, а в такива от Балканите – с 46 на сто. Те обаче са много малка част от активите на фондовете – малко над 7 млн. лв. Освен това се увеличава и интересът към Русия – там парите на български фондове в акции и облигации са нараснали с 24% до близо 6 млн. лв.

За една година активите на българските схеми са нараснали, дърпани основно от балансираните фондове. Най-рисковите, инвестиращи в акции, изостават спрямо целия пазар, но все още заемат най-голям дял от него (виж графиката).

Вложенията на домакинства и индивидуални клиенти са отбелязали 11% ръст за година, но според представители на бранша това не е много показателно за силен интерес.

"Не бих казал, че има увеличение на интереса. Финансовата и икономическа криза заедно с безработицата и ниските доходи все още дава отражение върху инвеститорите и те продължават да гледат с недоверие", коментира пред "Дневник" Светослав Велинов, портфолио мениджър в управляващото дружество "Астра асет мениджмънт".

Велинов посочи, че за разлика от банковите депозити вложенията на домакинства и индивидуални инвеститори във взаимни фондове нарастват с много по-слаб темп и представляват съвсем малка част от спестяванията им.

За една година значително са нараснали парите, които пенсионни фондове и застрахователи са поверили в колективните инвестиционни схеми – с над 50 на сто. По-голяма част от тези пари са на пенсионни фондове, в които всекидневно постъпват пари от осигуровки и те трябва да ги инвестират.

Иво Толев, управляващ съдружник в "Ултима капитал мениджмънт", посочи, че в първата половина на август е имало тегления за над 1 млн. лв. от български фондове заради паниките на международните борси, която се пренесе и у нас. Тези тегления обаче ще бъдат отразени чак в данните на БНБ към края на септември.

Банковите депозити остават предпочитано място за вложенията на взаимните схеми. Увеличението на депозитите на годишна база според Светослав Велинов не е чудно, като се имат предвид високата им лихва и малкото емисии дългови книжа, които са пуснати на пазара в последната година.

Тъй като в същото време точно балансираните и консервативни фондове увеличават повече активите си, те трябва да насочат голяма част от тези пари в инструменти с фиксирана доходност. За периода април-юни обаче има леко намаление с 10 млн. лв. на парите в депозити.

Според статистиката в края на юни в български инструменти са били вложени почти 80% от активите им при малко над 70% преди година. Активите на фондовете, съхранявани в долари, са намалели с 24% за година. При останалите валути има само ръст, най-силен при левовете – с повече от една трета.

Иво Толев обясни интереса на взаимните фондове към българската борса с добрите макроикономически показатели на България. Според него най-вероятно страната ни ще остане с добри съотношения на дълга и това би могло да доведе чужди капитали да инвестират тук, ако се комбинира и с поевтиняване на суровините.

В момента голяма част от инвеститорите по света предпочитат вложения в суровини заради повишаващата им се цена, особено на златото.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати