27 Април 2024 г. Събота

"Тука има – тука нема" българи край Айфеловата кула

2011-08-18 06:12:38

Около Айфеловата кула всеки ден гъмжи от измамници с „тука има – тука нема“, незаконни продавачи на дрънкулки, произведени в Китай, художници, мними глухонеми.

Полицаи с автомобили, на велосипеди или пеша, военни от антитерористичното звено или кавалеристи от Републиканската гвардия, които обикновено се грижат за сигурността на високопоставени държавни фигури, не помагат с нищо за прогонването на измамниците от най-посещавания монумент в света, пише Франс прес.

Обичайна гледка са кашони, обърнати с дъното нагоре като маса за игра. Играта се води от румънец или българин. Те разбъркват три пула от черна пластмаса, един от които има бяла страна и приканват минувачите да "спечелят", като посочат шайбата с бялата страна.

Наоколо висят четирима или петима съучастници, виждат се и няколко банкноти по 20 и 50 евро. За да привлекат наивници, съучастниците предлагат големи залози и печелят много. В играта се влиза с банкнота от 50 евро. След като примамят някой наивник, шарлатаните го оставят да спечели и после ускоряват ритъма. И когато играчът си мисли, че е проследил шайбата с бялата страна, се оказва, че е "сбъркал" и губи парите си, обяснява Франс прес.

Незаконните търговци, които идват от Африка на юг от Сахара, Индийския субконтинент и Централна Европа, се опитват да спечелят по някое евро от близо 6,7 милиона френски и чуждестранни туристи, които всяка година посещават емблемата на Париж, пише още в репортажа си АФП.

Пет пластмасови мини Айфелови кули за едно евро, шалчета и чанти с надписи "Париж", запалки с известния монумент се мъдрят върху сергия, която е разпъната върху плат, завързан за четирите ъгъла с канап, за да могат незаконните продавачи да приберат за няколко секунди стоката и да избягат от полицията. Те казват, че идват от Сенегал, Габон, Индия и Пакистан.

Няколко метра по-далеч, продължава АФП, две млади румънки обясняват с много жестове, че са глухонеми и показват подписка на "Асоциацията на глухонемите" с адрес в Лион на френски и английски. Те молят туристите да се подпишат срещу няколко евро в помощ на "глухонемите".

Туристите могат да се сдобият и със свой портрет върху парче картон срещу 20 евро, но получават бледо копие на себе си, пише още агенцията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати