28 Март 2024 г. Четвъртък

Барса пак излъга Реал и взе Суперкупата на Испания

2011-08-18 05:26:48
С драматичен гол на Лео Меси три минути преди края на мача Барселона победи Реал Мадрид с 3:2 на своя "Ноу Камп" и спечели Суперкупата на Испания.

Така след 2:2 в първия мач на "Сантяго Бернабеу", каталунците за пореден път надделяха над мадридчани и взеха трофея.

Също както и преди три дни, отборът на Жозе Моуриньо доминираше през по-голяма част от мача, но нямаше шанс пред гола. Веднъж и гредата помогна на Валдес.

Резултатът бе открит в началото на мача от Иниеста, но Роналдо набързо изравни. Също както и в първия мач, Лео Меси направи 2:1 минута преди почивката.

Десетина минути преди края Карим Бензема изравни и изглеждаше, че мачът навлиза в продължения. Три минути преди края обаче дебютиралият с фланелката на Барса Сеск Фабрегас започна атака, която бе завършена ефектно от Меси.

В самия край на мача остро влизане на Марсело срещу Фабрегас предизвика масово меле, при което бразилецът, Давид Вия и Месут Йозил получиха червени картони.




Пеп Гуардиола очаквано бе направил доста промени спрямо първия мач и така като титуляри започнаха Пике, Бускетс, Шави и Педро. Жозе Моуриньо пък бе направил само една промяна и вместо Марсело започна Фабио Коентрао.

Въпреки свежата кръв в състава на домакините, Реал започна по-активно мача и още в 40-та секунда Роналдо бе намерен в наказателното поле и отправи мигновен диагонален удар от десетина метра, но Валдес внимаваше и боксира. След центрирането от получилия се ъглов удар отново Роналдо засече ефектно с пета, но ударът бе лек и неточен.

В следващите минути гостите продължиха да бъдат по-активни, но в една ситуация Бензема бе спрян чрез несъществуваща засада, а при друга Ди Мария преодоля няколко защитници, но накрая се провали в решителното подаване.

Първото положение за гол за Барса бе в 13-та минута, когато Педро центрира ниско пред вратата и Меси се хвърли с бутоните напред да засече, но малко не му достигна.

Само две минути по-късно обаче именно Меси изработи гола, с който Барса откри резултата. Той даде извеждащо подаване към Иниеста, а в същото време Серхио Рамос неразчетено опита да направи изкуствена засада, с което остави Иниеста сам срещу вратаря. Така за халфа на Барса нямаше проблем спокойно да изчака плонжа на Касияс и да копне топката над него.

Реал обаче не се отчая и отговори много бързо. Сами Кедира пресира пред наказателното поле и открадна топката, след това Ди Мария го изведе в наказателното поле и германецът от аутлинията поднесе назад към Бензема, но той не успя да засече добре. След получилия се корнер обаче Реал изравни резултата. Топката не бе изчистена и Бензема я овладя и стреля през купа от играчи, където Роналдо инстинктивно засече с петичка и отклони в мрежата.

Барса обаче също продължи да е опасна. В 22-та минута Иниеста намери Педро с дълъг пас около ъгъла на наказателното поле и след финт срещу защитник нападателят опита да направи огледално копие на гола на Давид Вия от първия мач, но Касияс успшя да избие със страхотна реакция.

Последва обаче нов период на натиск на Реал. Първо Бензема игра добре индивидуално в наказателното поле и пробва диагонален удар по земя до близката греда, но неточно. 

В 26-та минута пък напречната греда трябваше да помага на Валдес след снаряд от 20 метра на Роналдо. В случая и вратарят на Барса реагира добре, като отклони топката.

След още три минути Валдес за пореден път показа класата си, спасявайки удар на Месут Йозил от чиста позиция.

Към края на полувремето Барса успя да изравни играта. Лео Меси успя да оцелее в клешите на Пепе и Рамос и да отправи удар, но Касияс спаси.

В последната минута на полувремето обаче Меси нанесе своя удар. След центриране от корнер Пике получи топката пред наказателното поле и даде хитър пас с петичка към Меси, той излезе зад защитата и технично копна топката над плонжа на Касияс. Интересното бе, че в първия мач Меси вкара в същата минута, отново за 2:1.

Второто полувреме започна с доста по-пасивен футбол, но за сметка на това страстите бяха нажежени от типичните разправии между тези два отбора. Провокаторът бе влезлият на полувремето Марсело, който при въздушен двубой сякаш нарочно протегна крак да ритне във въздуха Меси. Това накара всички играчи от двата отбора да се впуснат в масови разправии, които завършиха с няколко жълти картона.

Разправиите сякаш мотивираха домакините и в следващите минути те се активизираха. След центриране от фаул Давид Вия засече топката с глава на десетина метра от вратата, но бе доста неточен.

След това Иниеста започна бърза атака и чукна топката към Меси, той направи още един финт и стреля силно, но Касияс спаси с добра реакция.

Минута по-късно след центриране от корнер Серхио Бускетс засече с глава, но на два метра над напречната греда.

В следващите минути обаче Реал се активизира и на свой ред имаше няколко добри възможности след ъглови удари. Първо Бензема бе оставен абсолютно непокрит на далечната греда и центрирането сложи топката точно на волето му, но той стреля доста неточно от отлична позиция.

Две минути след това пък Серхио Рамос бе оставен непокрит и имаше възможност да засече почти от упор с глава, но топката мина на сантиметри от страничната греда.

Петнайсетина минути преди края Жозе Моуриньо пусна в игра Кака на мястото на поуморения Йозил. И точно бразилецът направи разликата в мача. Той първо изработи корнер, а след това центрира от него за изравнителния гол на Бензема. Французинът първоначално засече в тялото на защитник,но след това топката попадна в Пепе, който я върна на Бензема и нападателят отблизо инстинктивно засече в мрежата.

Барса обаче не се примири с равенството и Сеск Фабрегас спешно влезе в игра, правейки дебют с фланелката на Барса. И подобно на Кака, бившият капитан на Арсенал даде нужния импулс на Барса. От него започна една бърза атака на едно докосване, която завърши с остро центриране отляво и Лео Меси връхлетя в наказателното поле и забоде мощно топката в мрежата

В първата минута на 4-минутното продължение Лео Меси бе изпуснат сам срещу вратаря след грешка на защитник в бяло и имаше златна възможност да реализира хеттрик, но ударът му бе спасен с крак от Касияс.

В последните секунди разочарованието явно накара Марсело да изпусне нервите си и да направи много остро влизане срещу Фабрегас. Това отприщи емоциите и на играчите на Барса и се стигна до още по-остри масови сблъсъци, отколкото при първия инцидент между Марсело и Меси. Самият Марсело естествено бе изгонен, но покрай него изгоряха още Давид Вия и Месут Йозил.


Барселона - Реал Мадрид 3:2

1:0 Иниеста 15
1:1 Роналдо 20
2:1 Меси 45
2:2 Бензема 82
3:2 Меси 87

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Масчерано, Абидал, Бускетс (84 Кейта), Шави, Иниеста, Меси, Педро (82 Фабрегас), Вия (74 Адриано)

Реал Мадрид: Касияс, Коентрао, Пепе, Карвальо, Рамос, Чаби Алонсо, Кедира (45 Марсело), Йозил (78 Кака), Ди Мария (64 Игуаин), Роналдо, Бензема
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати