19 Април 2024 г. Петък

Меркел и Саркози ще спасяват еврото с нов данък

2011-08-17 15:42:25
Франция и Германия ще предложат на среща на лидерите от еврозоната през септемвривъвеждане на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута, за да се наберат още средства за защита на еврото.

Това заяви френският президент Никола Саркози, след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Париж. Двамата изброиха и няколко нови общи идеи за задълбочаване на интеграцията в еврозоната. До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка от 17-те конституции.

Два пъти в годината ще има специални срещи на лидерите на страните от еврозоната, председателствани от президента на ЕС Херман ван Ромпой. Нов съвет за стабилност на еврото "ефективно ще управлява" зоната с мандат от 30 месеца. Той беше наречен още "истинско икономическо правителство за еврозоната" (по думите на Саркози). 

Меркел и Саркози са обсъждали и въвеждането на общи ставки за корпоративните данъци в двете страни от 2013г. "Ще очакваме предложение от финансовите ни министри в началото на 2012г.", каза френският президент.

Пазарите в САЩ веднага реагираха с разочарование, заради идеята за нов данък,отказа да се увеличава антикризисният Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) и отхвърлянето от Саркози и Меркел на предложенията за "еврооблигации". Сега не му е времето, този инструмент може да се използва в края, а не в началото на икономическата интеграция, каза френският президент.

"Германия и Франция се чувстват задължени да стабилизират единната валута. Кристално ясно е, че за да е случи това, трябва да имаме по-голямо взаимодействие на финансовите и икономическите политики в еврозоната."
Ангела Меркел, канцлер на Германия

"Френският и германският финансов министър ще изготвят общо предложение за данък върху финансовите транзакции през септември. Това е приоритет за нас."
Никола Саркози, президент на Франция

- Лидерите отхвърлят емитирането на общи еврооблигации на този етап
Идеята за данък върху финансовите транзакции не е нова. Такава бе предложена още през 2009 г. на срещите на лидерите от Г-20, но без последици. В Европа досега тя не срещаше еднозначна подкрепа от Франция и Германия, когато точно преди година се обсъждаха различни варианти за общи евроданъци. Възможно е мнението им да се е променило поради продължаващото се задълбочаване на дълговата криза.

Данъкът на Тобин (измислен от икономиста Джон Тобин) е може би най-популярният глобален данък върху финансовите транзакции, но той никога не е прилаган на практика. Целта му е да намали спекулациите на валутните пазари чрез облагане на операциите с чужди валути. Подобия на такъв данък са били предлагани и дори въвеждани с различен успех в някои части на света.

Предложението за създаване на съвет за еврото беше направено преди 2 седмици от германския икономически министър Филип Рьослер. Подобна идея изказа и британският финансов министър Джордж Осбърн, въпреки че страната му не е членка на еврозоната.

Лидерите на Франция и Германия настояха ощевсички членки на еврозоната да покажат по-голяма решителност за балансиране на публичните си финанси. Фискалният борд ще ни отърве от ситуацията, когато някоя държава закъса, да казва "о, извинявайте, сбъркахме, сега платете вместо нас", каза Саркози.

Меркел посочи, че така няма да има нужда от външни санкции за нарушителите, защотосанкциите срещу безотговорни правителства ще идват по линия на вътрешното законодателство.

"Искаме да изразим абсолютната си решителност да защитим еврото, допълни Саркози. Ние осъзнаваме ролята на Германия и Франция в еврозоната и по всички тези въпроси сме абсолютно единодушни." По повод идеята за еврооблигации президентът каза, че на този етап тя е опасна за страните с най-висок рейтинг в Европа.

Основното опасение на Париж и Берлин е, че лихвите по единните дългови книжа ще са по-високи, отколкото плащат в момента. Това би означавало по-високи разходи, които никоя европейска икономика не може да си позволи в момента.

Вчера стана ясно, че икономиката на еврозоната се е забавила значително през второто тримесечие. Това се отнася дори и за Германия, която доскоро беше двигател на растежа във валутния съюз. Обикновените германци бяха против отпускане на допълнителна помощ за по-слабите им роднини, дори и когато икономиката на страната отчиташе бурен растеж.

"Докато германските политици умуват дали еврозоната се нуждае от единни облигации, луксът икономиката да се движи с бързи темпове изглежда все по-далечен", коментира Карстен Бржешки, икономист от ING.

Основната цел на вчерашната среща беше да се изготвят допълнителни мерки за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната. Това беше договорено по време на срещата на върха на 21 юли. Залозите обаче бяха повишени през миналата седмица, тъй като Франция се оказа под сериозен пазарен натиск поради спекулации, че може да загуби най-високия си инвестиционен рейтинг.

Основните предложения

- Данък върху финансовите транзакции в еврозоната

- Създаване на съвет за икономическо управление на валутния съюз

- Включване на правилата за фискална стабилност в националните законодателства на всички страни членки до лятото на 2012 г.

- Лидерите засега отхвърлиха идеята за общи еврооблигации. Възможно е те да бъдат създадени, когато процесът по задълбочаване на интеграцията приключи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати