24 Април 2024 г. Сряда

40 дни след убийството на Яна: Полицията мълчи, Цветанов опровергава себе си

2011-08-17 15:39:09
Четиридесет дни след убийството на Яна Кръстева, която беше намерена удушена в Борисовата градина, разследването за смъртта й изглежда по-скоро в задънена улица. От посочените от вътрешния министър Цветан Цветанов двама извършители единият, Пламен Трифонов, е в ареста (според апелативния съд обаче доказателствата срещу него не са достатъчни за повдигане на обвинения), а на другия, Николай Русинов, прокуратурата не повдигна обвинения, защото "няма достатъчно доказателства, които да потвърждават съпричастността на Русинов към смъртта на жената" (думите са на градския прокурор Николай Кокинов).

От СДВР вече не желаят да съобщават нищо повече около разследването, защото това би било проблем. Пред "Дневник" от столичната полиция заявиха, че не могат да потвърдят информацията, че единственото доказателство срещу Пламен Трифонов - намерените в ръката на Яна косми, ще бъде изпратено за експертиза в Англия (такава информация се появи в изданието "България днес", където беше цитиран адвокатът на Трифонов Васил Крумов). Намерените седем косъма са сходни с тези на Трифонов само по морфология. Те са без луковица, което затруднява ДНК анализ (който според Цветанов е помогнал за разкриването на двамата извършители), който категорично да установи чии са космите. Според "България днес" Трифонов е поискал да бъде освободен и мярката му ще се гледа на 10 септември. Адвокатът Васил Крумов не беше открит за коментар.

Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов опроверга себе си по случая. Пред БНТ той заяви, че МВР никога не е посочвало конкретен извършител на убийството. "Нито за миг МВР не си е позволило да сочи Николай Русинов като извършител на престъплението, а само като съпричастен към него."

На 22 юли вътрешният министър заяви от парламентарната трибуна:"Двама са извършителите на убийството на 28-годишната Яна Кръстева, като единият е арестуван, а вторият е установен и ще бъде обявен за общодържавно издирване."

Четиридесет дни след убийството на Яна Кръстева, днес от 19 ч. приятелите и близките й организират помен край езерото с лилиите в Борисовата градина. Това според участните във фейсбук групата "Да опазим децата си от убийците на Яна" е било едно от любимите й места.
Пред БНТ, Цветанов вече изрази съвсем друга позиция кой всъщност е виновен, позовавайки се на бащата на убитото момиче: "...бащата на Яна, който беше най-адекватен и най-истински в оценката си за всичко, което се случва в страната. Защото имаше едно интервю, което той даде, където на въпрос кой е виновен, нали, веднага се търсеше кой е виновен, и той каза - виновни са всички, които сме участвали в този преход 20 години. Това е всичко, което ни е обграждало - и политици, и институции, и медии, всичко това, което в момента ние провокираме като формираме..."

Малко по-късно шефът на Столичната дирекция на МВР Валери Йорданов заяви, цитиран от dariknews.bg:

"Дадена е съдебна поръчка за намерените веществени доказателства за чужбина. Чакаме резултатите и продължаваме работата по всички хора, които са били засечени около случая. В никакъв случай не може да се каже, че това е затворена страница за нас. Случаят все още е открит, тъй като има доста неясноти по обективни причини".

Предисторията накратко:

Първо за случая беше съобщено в медиите ("Дневник", Би Ти Ви и "Капитал"), информация липсваше в официалните бюлетини на МВР. Десет дни вътрешният министър Цветан Цветанов също не коментира убийството (което беше изненадващо на фона на постоянното му говорене за акциите на ведомството). След това случаят се превърна по-скоро в опит за пиар. На няколко пресконференции, след изявлението на Цветанов от парламентарната трибуна, бяха изнесени много данни от разследването.

"Уликите доказват, че и двамата мъже са били на мястото по време на убийството", "то е били по непредпазливост", "Русинов е познавал жертвата" (Бел. ред. - последното беше опровергано, след разпита на Русинов, въпреки че сестрата на Яна след това заяви, че не е вярно, че не са се познавали преди фаталната нощ))

Цветанов дори заяви, че фактът, че Русинов се укрива, говорел за неговата вина. От СДВР увериха тогава, че Русинов не е заминал за Турция, както е казал на свои приятели, защото нямал задграничен паспорт. Няколко дни по-късно той се прибра в България с полет от Истанбул. В предаването на Мартин Карбовски по "Нова тв" беше пуснато интервю с Николай Русинов, правено по Skype докато е бил извън България. Неговата основна защита беше, че той е пил много въпросната нощ, правил е секс с Яна, събудил се е до нея призори и станал и си тръгнал.

Когато апелативния съд остави окончателно в ареста Пламен Трифонов, стана известно, че разследващите не са добавили към делото разпитите на Николай Русинов и експертизите, които потвърждават, че и той е бил на местопроизшествието.

С какво разполага прокуратурата

- намерени до тялото на Яна косми, които обаче приличат само по морфология на тези на Пламен Трифонов - това означава, че са сходни, но не и непременно същите. Проблемът е, че косите са без корен и не може да им бъде направен ДНК анализ дали са на Трифонов

- свидетелски показания, че след убийството Трифонов не е искал да посещава Борисовата градина, въпреки че преди това често е ходел там да събира празни бутилки
Преди две седмици зам.-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов призна пред "24 часа", че "този случай е станал емблематичен за това как не трябва да се дава информация навън, докато тече разследването." И още: "Изключително много данни бяха изнесени навън от хора както от МВР, така и от прокуратурата. По този начин се затрудни работата на колегите от сектор "Убийства". Ако не звуча много грубо, ще кажа, че някои хора, за да задоволят собственото си его, си позволиха да цитират подробности за това как и къде са намерени веществени доказателства. Това е недопустимо при разследването на такова тежко криминално престъпление

Четиридесет дни след убийството на Яна Кръстева, днес от 19 ч. приятелите и близките й организират помен край езерото с лилиите в Борисовата градина. Това според участните във фейсбук групата "Да опазим децата си от убийците на Яна" е било едно от любимите й места.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати