29 Март 2024 г. Петък

3,5 г. на пост и молитва и се шириш в 65 кв.м

2011-08-17 15:02:11

Жилищата на българския пазар на имоти стават все по-достъпни, сочи анализ на МКБ Юнионбанк.

Коефициентът за достъпност, с който се измерва времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи, е паднал до най-ниската си стойност – 3,5 години при 6,9 по време на бума през 2007 г.

С други думи, ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то на тях сега ще са им необходими 3,5 години. Това е с 3,4 години по-малко спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния пазар.

Изчисленията се правят на база средната цена на апартамент от 65 кв. м.

В световен мащаб като “достъпно” се определя жилище, чиято цена е под три пъти годишния доход на едно домакинство. Данните сочат, че България е близо до това ниво, твърдят от банката.

Като причини за повишаващата се достъпност на жилищата се сочат продължаващият спад в цените на имотите в страната, които се сринаха с около 40-50% от пиковите си стойности, и ръстът в доходите на населението, отчитан от НСИ.

Все пак се отчита, че нарастващата достъпност за покупка на жилище се отнася единствено за заетите, тъй като от началото на кризата поради растящата безработицата коефициентът обхваща все по-малък кръг от домакинствата.

В столицата върхът на показателя е отбелязан през 2008 г., като намалението за последните 30 месеца е двойно и е в размер на 4,2 години.

Анализът на банката показва, че новото строителство съставлява под една десета от продажбите на жилищния пазар. През второто тримесечие на 2011 г. делът им чувствително се понижава до 5,2%.

Тежестта на ипотечните жилищни кредити върху домакинските бюджети намалява с течение на времето,.сочат още изводите от анализа.

Низходящата тенденция през годините се обяснява най-вече с намаляването на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, както и в по-малка степен на нарастването на средния доход на домакинствата, отчитан от НСИ.

През второто тримесечие на 2011 г. вноската по ипотечни кредити съставлява 32,7% от домакинските бюджети. 
Въпреки това заради по-ниските доходи за българските домакинства ипотечният кредит е по-голямо бреме в сравнение с американските, където същият показател е 13%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати