20 Април 2024 г. Събота

Ние удържахме, другите – не, хвали се Дянков

2011-08-16 08:12:51

През последните два месеца са се увеличили депозитите в банки, включително от румънци и гърци. Това било доказателство за стабилността на нашата банкова система, както и за стабилността на българската икономика. 

Това заяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков относно дълговата криза в САЩ и в някои европейски страни. 

Той отново заяви, че няма опасност от увеличаване на безработицата, и отчете, че данъците у нас не са се покачили. 

"Ние удържахме, другите не удържаха. Преди три месеца бях във Вашингтон и им разказвах за пакта за финансова стабилност. Сега съм получил доста заявки да отида пак там. Този модел, който прилагаме с пакта за финансова стабилност, е от едно време, не е нов. 

Ние просто сме една от държавите – като Германия и Финландия, които започнаха да го прилагат. Американците са по-зле от нас от гледна точка на финансова политика. Те определено трябва да се поучат от нас", категоричен е финансовият министър.

Дянков добави, че България не подготвя нови антикризисни мерки, защото нашата икономика върви нагоре, но министерството следи процеса, защото страната е зависима от европейските икономики.

На въпрос дали това, което се случва в САЩ, вещае нова криза, Дянков категорично заяви, че няма нищо страшно. Той изрази мнение, че темата за втора световна рецесия е силно преувеличена просто защото е летният сезон и няма други новини. 

"Сега кризата се фокусира върху държави, които за две години и половина от началото й не са си свършили работата и не са разрешили проблема с големия си дълг", коментира финансовият министър.

По отношение на влизането ни в Еврозоната Дянков беше категоричен, че в момента има повече минуси, отколкото плюсове, и ние ще трябва да плащаме дълга на Гърция, Португалия и Испания, ако влезем сега.

Затова смятаме да изчакаме, потвърди Дянков. В момента в страната ни нещата вървят сравнително добре, смята той. 

Дянков съобщи, че в момента 200 митничари са командировани в рафинерията "Лукойл Нефтохим" и нефтеното пристанище "Росенец". Възможно е в компанията да влязат и служители на Националната агенция за приходите. 

„Много инструменти има за законен натиск на държавата, трябва да се разбере, че държавата винаги е по-силна от всяка компания – независимо дали е малка или голяма, дали е българска или чужда“, отсече финансовият министър. Аз имам съмнения за картели в много сектори – зърнопроизводство, захар, горива, мобилни услуги и други“. 

В Бюджет 2012 ще има преразпределение на средства от сектор "Сигурност", който включва МВР, разузнаването и ДАНС, към науката, образованието и културата, каза още финансовият министър. 

"Ние плащаме повече за сигурност от останалите европейски държави, а по-малко за наука и образование, а трябва да е обратното", каза Дянков.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати