19 Април 2024 г. Петък

Аварии оставиха без ток част от Черноморието, не се очакват компенсации

2010-07-23 17:38:05
Тежки аварии на два електропровода, собственост на националната електрическа компания, в рамките на няколко часа, оставиха без ток част от курортите по Северното и Южното Черноморие, а 120 души бяха блокирани в мина "Черно море". До отстраняването на проблема, ще бъде въведен ограничителен режим за подаване на електроенергия, съобщиха от дружествата ЕВН и ЕОН. Целта е да не се допусне претоварване на мрежата заради засиленото потребление покрай летния туристически сезон.

Вероятно режимът ще включва подаване на енергия към отделни консуматори за 3 часа и спирането му за един час. Засега не се знае към кого точно трябва да се обърнат засегнатите клиенти, останали без електричество, за да получат компенсации. Проверка на "Дневник" сред хотелиерите показа, че те не очакват някой да ги обещети за пропуснатите ползи.

Според изпълнителния директор на ЕВН, Йорг Золфелнер не е правилно Черноморието да зависи от един електропровод, но не поиска да коментира по същество, кой е трябвало да направи инвестиция за дублиране на трасето. Той обясни само, че управляваната от него компания ще прави инвестиции в тази сфера, но като цяло сектора се нуждае от стратегия за развитие на мрежата - високо, ниско и средно напрежение.

Първото прекъсване на тока стана вчера вечерта към 20.30 часа, когато по данни на електроенергийния оператор електропроводът "Галатея" е аварирал заради незаварен стоманен фазов проводник. Това е довело до изключване на подстанциите "Слънчев бряг", "Хоризонт", "Приселци", "Кошарица" и "Каблешково", според информацията на дружеството ЕВН, заради което без ток са останали курортите в района на Слънчев бряг. Същевременно  внезапното спиране на електричеството е оставило блокирани на 320 метра под земята 120 души в мина "Черно море". Според информация от мината,  работниците са били в изключително рискови условия, тъй като спирането на тока е прекъснало работата на вентилационните съоръжения и е нямало водоотлив и подем. 

"На практика работниците бяха без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността", казват от мината, допълвайки че само няколко часа са били необходими за тоталното й наводняване. Отделно е имало и риск от подземни пожари, тъй като спирането на вентилационните системи за повече от час би довело до насищане на въздуха с въглероден окис и самозапалване на въглищни пластове. Според съобщението на мината въпреки екстремната ситуация, ЕВН е подавало ток на хотели в курорти, а не на мината.

"Служителите от енергийния отдел в продължение на около час проведоха десетки разговори с представителите на ЕВН, в които буквално се молеха да се пусне минимално напрежение, за да се осигури безопасността на хората", съобщават от мината, допълвайки, че "в същото време се е подавала електроенергия към хотелите, а миньорите са били заложници на едно субективно решение".

В съобщението си обаче ЕВН твърди, че приоритетно е подаван ток към мината, а не към курортите. Хотелиери съобщиха пред "Дневник", че токът в целия район на Слънчев бряг е бил спрян вчера вечерта към 20.30 часа. Малко по-късно вечерта то е било възстановено в Слънчев бряг, но в Поморие и Св. Влас едва към сутринта. По данни на местния бизнес и в момента има периодични прекъсвания на тока. От ЕВН очакват до 24 юли повредата да бъде отстранена. В противен случай, трябва да се намеси икономическият министър, който да вземе решение за удължаване на режима на тока.

Според директора на електроенергийния системен оператор Иван Иванов до отстраняването на аварията ще има режим на подаваната енергия. Пред БНТ той съобщи, че според него към отделни консуматори ще се подава ток за три часа, а за един ще се прекъсва. От ЕОН пък съобщиха, че ограничителен режим е въведен и за районите около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци. От дружеството не се ангажираха със срок кога аварията може да бъде отстранена.

Същевременно хотелиери напомниха, че това не е първия случай на прекъсване на тока по Черноморието. Само от началото на активния сезон в Поморие са оставали два пъти без ток, казва местният бизнес. Голяма част от хотелите обаче нямат собствени генератори, с които да компенсират спряното електроподаване.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати