24 Април 2024 г. Сряда

5 тайни за мъжкия ум. Истини и полуистини

2011-08-16 05:34:27

Жените прекарват безброй часове в опити да разберат „какво искат мъжете“. Големите продажби на списания и книги за разгадаване на мъжкото съзнание свидетелстват за силното желание да се достигне до обща „формула“. Добрата новина е, че учените провеждат все повече изследвания с цел опознаване на мъжкия ум.

Доказва ли се верността на старите сексистки стереотипи, или има приятни изненади, резултатите вижте в следващите редове...

1. Мъжете наистина не могат да помнят с какво е облечена жената при първа среща

Жената не само не забравя годишнините от сватбата. Тя помни дори облеклото и датата, на която за първи път целува съпруга си, както и коя песен звучи в ресторанта, когато той й предлага брак. Мъжете обаче често изпадат в неловки ситуации, когато не могат да си спомнят подобни детайли.

Мъжете и жените използват различни части на мозъка си, за да формират спомени, установяват изследователи. Оказва се, че емоционалният център на мозъка играе важна роля за спомените на жените. Когато дамите са засегнати емоционално от някакво събитие или нещо друго, те са склонни да помнят всеки един детайл.

Мъжете, от друга страна, имат по-визуални и „тактически“ спомени. Например те лесно запомнят как да стигнат от едно място до друго. Известно е, че липсата на добре развита ориентация е по-характерна за жените.

Въпреки това според учени жените са по-добри от мъжете в запомнянето на лица, особено женски.

За съжаление "бедните" спомени на мъжете ги преследват през целия им живот. Проучване от 2008 г. установи, че мъжете са 1,5 пъти по-застрашени от жените от леки когнитивни увреждания, които са чест предшественик на деменцията.

2. Мъжете не слушат (по същия начин като жените)

Мит е твърдението, че използваме само 10% от мозъка си. Не е мит обаче, че когато слушат, мъжете използват само лявата страна на мозъка си, която е свързана с езика, докато жените използват и двете страни. Това не означава, че жените са по-добри слушатели, а че двата пола слушат по различен начин.

Тъй като жените използват повече центровете за обработка на езика, те са в състояние да вършат няколко неща едновременно, докато разговарят. Те могат да сърфират в интернет и в същото време да си пишат с приятел в социална мрежа.

Мъжете по-скоро трябва да се съсредоточат единствено върху разговора, за да обработят пълноценно информацията.

3. Мъжете наистина не могат да спрат да гледат други жени

 Според изследвания мъжете са по-малко съпричастни от жените, може би отчасти защото те имат по-малко „чувствителни“ огледални неврони от дамите. Те обаче не липсват напълно, става ясно от изследване, извършено от френски учени. Учените открили, че докато гледат порно, дейността на огледалните неврони в мъжкия мозък се активира, преди участниците да получат ерекция.

Това показва и властта на порното над човешкия мозък – убеждава огледалните неврони да мислят, че сексът е реално настъпил. Процесът стимулира физически отговор, разясняват учените.

Огледалните неврони не са единствената част от мозъка, която се задейства, когато човек гледа порнография. Погледът към жена със стройна фигура и секси оформено тяло, активира същите центрове на мозъка, свързани с наркотиците и алкохола.

4. Мъжете не мислят за секс всяка седма секунда


Мъжете често са обвинявани, че съзнанието им е постоянно завладяно от мисълта за секс. Често сочена статистика показва, че сексуалните мисли „пресичат“ ума на един мъж на всеки 7 секунди. Според Института Кинси 54% от мъжете мислят за секс всеки ден, а 43% се сещат за него няколко пъти на месец или няколко пъти седмично. При 4% може да мине цял месец, преди да мислят за секс.


5. Мъжете също имат чувства, но не очаквайте да заплачат


Жените се смятат за по-емоционалния пол. Причината в голяма степен се крие в това, че още в ранна възраст мъжете знаят, че разчувстването е привично за момичетата. Тази особеност отново се дължи на различията между женския и мъжкия мозък.

Амигдалата е част от мозъка, която контролира нашите емоционални реакции. При мъжете, тя комуникира с няколко части на мозъка, като визуалният кортекс и част от мозъка, отговорна за движенията. Представете си амигдалата като разклонител, а мъжете имат само един включен уред.

За сравнение, „женският разклонител“ подхранва много и различни уреди. При жените, амигдалата има по-силна връзка с части от мозъка, контролиращи езика, което може да бъде обяснение защо жените говорят по-често за чувствата си, от мъжете.

Това е свързано и с части на мозъка, контролиращи телесни функции, като пулс, кръвно налягане и храносмилане. Вероятно затова жените получават болки в стомаха или друг телесен отговор, когато са стресирани или се притесняват.

Мъжете също могат да изпитват такива емоции, но не се справят с тях по същия начин, както жените. Дори когато говорят за тях, най-вероятно няма да ги видите разплакани.

Жените плачат 4 пъти повече, отколкото мъжете, може би защото те имат 60% повече пролактин в организма си. Пролактинът е вид хормон, който стимулира плача. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати