28 Март 2024 г. Четвъртък

Открития в Перперикон разкриват мистерия

2011-08-15 16:35:08

Два оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон, локализират една от най-големите епископии в Родопите от десети-дванайсети век.

Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА проф. Николай Овчаров.

При разкопките на Перперикон през това лято археолозите са попаднали на двата печата на Константин - епископ на Ахридос. По думите на Овчаров находките показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област. Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им.

Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си, отбеляза Овчаров. Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон.

Няма съмнение, че от това място се е водила кореспонденция с манастира - център на епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали, каза Овчаров.

Според хипотезите на историка административната сграда, в която са открити печатите, може да е била допълнителна резиденция на епископите на Ахридос. Друго предположение е, че от епископския манастир са пращали до това място различна кореспонденция до гражданския и военен управител на Перперикон.

В същото време стана ясно, че при археологически разкопки на крепост край смолянското село Кошница е открито тракийско скално светилище, съобщиха археолози от Регионалния музей "Ст. Шишков" в Смолян.

При досегашните разкопки на крепостта "Калето" през годините са разкривани средновековен и античен пласт, а светилището е нова находка, която се датира към 5-то хилядолетие пр. Хр. Разкопките са по българо-гръцки проект, според който се предвижда консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект. Археологическите разкопки са все още в начален етап, тъй като досега е извършвана главно подготовка на терена за проучване. Керамични фрагменти са основните находки при разкриването на пласта с тракийското светилище.

Скалното тракийско светилище хвърля нова светлина около крепостта "Калето" и датировката на ранните пластове. След разкопките и изследването на археологическия обект, през 2012 г. ще се извърши реставрация и консервация, за да бъде превърната крепостта в туристическа атракция.

Проучването е в рамките на проекта "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море", изпълняван от Община Смолян в партньорство с Община Самотраки - Гърция и РИМ "Ст. Шишков" - Смолян. Проектът се финансира по Оперативна програма "Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати