19 Април 2024 г. Петък

Качествената пшеница е с 30% повече от миналата година

2011-08-14 15:04:26
Новата реколта от пшеница е с добри хлебопекарни показатели, като има увеличение от 30 на сто на качественото зърно. Това сочат данните на Националната служба по зърното и фуражите, публикувани в петък.
406 кг е средният добив от декар при 360 кг миналата реколта
Към момента са прибрани 4.25 млн. тона пшеница в страната, а за първи път официално лице "посъветва" фермерите да не задържат количествата на склад, а да продават, защото цените щели да падат. Според статистиката на службата по зърното качествената пшеница е около 2.16 млн. тона, или 53 на сто от цялата. Жътвената кампания е към края си, като вече е прибрана реколтата от 10.5 млн. дка, което е 99.4 на сто от всички засети площи. През тази година има по-висок среден добив от пшеница, който е достигнал 406 кг на декар. За сравнение - през 2010 г. той е бил 360 кг.
 

Предварителните обобщени данни на земеделското министерство не показват сериозна промяна в областите с най-високи добиви. Традиционно най-много пшеница е ожъната в Добричко - над 520 хил. тона, следвана от Плевенска област, където фермерите са прибрали над 380 хил. тона.

В "първата петица" са още областите Велико Търново, Варна и Русе, където реколтата е била малко над 250 хил. тона. През тази година обаче Добрич не е на първо място по среден добив от декар. В областта фермерите са отчели по 472 кг зърно, докато в Силистра добивът е бил 489 кг. Над 450 килограма от декар са били прибрани още в Разград и Плевен, показват данните на земеделското министерство.

По данни на зърнопроизводители все още няма много сделки за продажби на количества от нова реколта, като предлаганите цени са между 300 и 330 лв. за тон пшеница. Цената намалява спрямо миналата година по същото време, когато беше над 350-370 лв за тон. Междувременно за първи път досега официално лице "посъветва" фермерите как да реализират продукция си. През уикенда земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че неговата прогноза е, че "цените няма да вървят нагоре, а по-скоро надолу" и "тези, които държат да не пускат в оборот пшеницата си, ще загубят".

От асоциацията на зърнопроизводителите останаха изненадани от изказването, като председателят на сдружението Радослав Христов коментира пред в. "Труд", че тенденциите на пазара рязко се сменят и затова е най-добре всеки производител сам да реши кога да продава. "Изненадан съм от думите на министъра, ние съвети в тази насока не даваме", каза още той.

През тази година очакванията са световната реколта да бъде в по-големи количества спрямо миналата, но редица експерти твърдят, че количествата са все още недостатъчни, за да задоволят търсенето на пшеница. Преди три седмици Русия, която е третият най-голям производител на зърно, обяви "завръщането" си на международните пазари и прогнозира, че ще изнесе над 14 млн. тона зърно.

За сравнение през изключително тежката за страната 2010 г., когато производството рязко се сви заради природни бедствия и износът беше официално забранен от правителството в Москва, общият експорт беше 3.9 млн. тона.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати